Zvanično otvorena planinarska sezona 2019 – Stazom Marka Miljanova

Stiglo je proljeće! Dolaze ljepši i topliji dani, priroda se budi, vrijeme je da tople domove zamijenimo kretanjem i boravkom u čistoj prirodi. U slavu proljeća , trideset i pet planinara i ljubitelja prirode okupilo se danas na tradicionalnoj akciji „U susret proljeću stazom Marka Miljanova“ koju  zajedničkim snagama organizuju PK „Visokogorci Crne Gore“, Planinarski savez Crne Gore i Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ uz podršku Ministarstva sporta i mladih.

Nakon pozdravnih riječi i instrukcija koje je dao predsjednik „Visokogoraca“ Milan Radović, učesnici su  u 8.30 krenuli iz Doljana, u organizovanoj koloni,  markiranom stazom koja vodi preko Peute i Vrbice do Orljeva i dalje do postavljenog cilja – starog grada Meduna. Dio staze od vode Peuta koji vodi iznad sela Gornja Vrbica do Orljeva, predstavlja originalni antički put koji je spajao drevne gradove Meteon (Medun) i Duklju.

Na Orljevu  je učesnike pohoda  i ove godine dočekao doajen crnogorskog planinarstva Mijo Kovačević. Oni su tokom akcije  ukupno prepješačili oko 14 km i prilikom uspona savladali 550 m visinske razlike. U ime Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, planinare su kod Muzeja, uz riječi tople dobrodošlice,  dočekali  predsjednik dr Radomir Prelević i sekretar Pero Gošović. U skladu sa tradicionalnim kučkim gostoprimstvom, učesnici akcije su posluženi priganicama i medom, te poznatim medunskim vinom i rakijom. Nakon prigodnog obraćanja  dr Prelevića i  predsjednika  Planinarskog saveza dr Dragana Bulatovića, kustos muzeja dr Vukić Ilinčić, održao je za  prisutne istorijski čas o drevnom  gradu Medunu, kao i o liku i djelu Velikog vojvode Marka Miljanova, koji predstavlja jednu od ključnih istorijskih ličnosti naše zemlje iz druge polovine 19. vijeka. Posebnu draž i zadovoljstvo današnjoj akciji dali su najmlađi učesnici: Ivona, Dušan, Jakov, Tatjana, Višnja, Ivo, Dunja, Eva, Nemanja, Stefan i Jelena.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *