Volonteri popravljali Austrougarski put

U subotu je uspješno održana radionica obnove pješačkog puta u podnožju prevoja Vratlo, u južnom dijelu masiva Orjena. Ova komunikacija je rađena u vojne svrhe 80-ih godina 19-og vijeka i povezivala je hercegnovsko zaleđe, preko prevoja Vratlo, sa položajem „Grab“, na istoimenom vrhu (1383 m n. v.). Desetak volontera radilo je na uklanjanju vegetacije i vraćanju originalnog kamenog plašta gazne površine. Masivni rubni klesani blokovi su nakon 14 decenija upotrebe tu i tamo skliznuli sa puta, pa je glavni i najteži posao bio njihovo vraćanje na prvobitnu lokaciju, a zatim je međuprostor između dva ivičnjaka popunjavan sitnijim kamenom. Nakon šest sati rada rezultat je vidljiv, ali ujedno ukazuje na izuzetno dobru organizaciju, znanje i ogromno potrošeno vrijeme pri prvobitnoj gradnji. Naime, volonteri su uz sav trud doveli u red nekoliko desetina metara oštećenog puta. Važno je napomenuti da za stare pješačke kamene puteve, austrougarske, ili bilo čije druge, danas u zemlji ne postoji sistemski riješen način održavanja, mada su ovi putevi svake godine sve značajniji za aktivni turizam, pješačenje i planinarenje. Za dio njih postoje planinarski klubovi kao upravljači, ali samo u smislu održavanja markacija i vertikalne signalizacije, te redovnog uklanjanja vegetacije. Zemljani radovi većeg obima na obnovi su ipak posao za nekog drugog, a kroz ovakve volonterske akcije ukazuje se na važnost pronalaska formule kako sačuvati pješačke puteve kao dio našeg graditeljskog nasljeđa i važan segment savremene turističke ponude.
U ovoj radionici, održanoj pod okriljem zajedničkog zimskog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, osim članova planinarskog kluba „Subra“ kao organizatora, učestvovali su građani, zaposlenici Agencije, članovi NVO Orjen Outdoor, predsjednik MZ Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić, te predsjednik PSCG, Dragan Bulatović, koji je na ovaj način i ličnim primjerom podržao aktivnosti na očuvanju graditeljske baštine naših planina.

Preuzeto od Agencije za razvoj i zaštitu Orjena


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *