Uspješno završen Planinski festival DURMITOR 2019

Na Žabljaku i Durmitoru je od 12. do 14. jula 2019. uspješno organizovan Planinski festival „Durmitor 2019“, u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, KVP „Kapetan“,  SRD „Pivara“ i PK „Durmitor“. Posjetioci su mogli uživati i uzeti učešće i bogatom i sadržajnom programu tokom tri festivalska dana.

U petak prvog festivalskog dana, na svečanom otvaranju, u žabljačkom Centru za kulturu, posjetiocima su se obratili predsjednik Planinarskog saveza dr Dragan Bulatović, Sekretarka za društvene djelatnosti Opštine Žabljak Slađana Knežević i direktorica Lokalne turističke organizacije Vanja Krgović. Tokom večeri uz kulturno umjetnički program KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina, prikazana su dva dokumentarna filma. Film prof.dr Jovice Ugrinovskog iz Makedonije „Humans shame on“, koji govori o toleranciji u životinjskom svijetu, poslao je jaku poruku i ostavio snažan utisak na publiku. Nakon toga je prikazan dokumentarni film „Durmitor“ iz 1931.godine, čiji je autor bio čuveni hrvatski akademik  dr Branimir Gušić. Na kraju večeri prisutnima se obratio doajen crnogorskog planinarstva Miodrag Mijo Kovačević“.

Drugog festivalskog dana, u organizaciji KVP „Kapetan“, održan je 42. Memorijalni pohod „General Danilo Jauković“. Uprkos lošoj vremenskoj prognozi i kiši koja je počela nešto poslije 13 sati, u pohodu na Bobotov Kuk 2522 m  je učestvovalo oko 400 planinara iz 13 zemalja. Prateći staze Generala Jaukovića,  u pohod na vrhove Durmitora krenuli su i planinari iz Crne Gore, Srbije, BiH,  Poljske, Češke, Njemačke, Novog Zelanda, Indonezije, Francuske…, kao i rekreativci koji su se slučajno zadesili na Durmitoru proteklog vikenda.

U sali SO Žabljak u 20.00 sati je održano nekoliko vezanih događaja. Najprije je Dragan Bulatović je pozdravio prisutne i kratko podsjetio na zasluge Generala Danila Jaukovića za razvoj planinarstva i planinske infrastukture  u Crnoj Gori, a zatim je  Mijo Kovačević govorio o pionirima planinarstva na Durmitoru prof. Stojanu Ceroviću i pravniku Branislavu Ceroviću. O novom  8. broju planinarskih novina su govorili Glavni i odgovorni urednik mr Darko Brajušković i zamjenik urednika dr Mirko Jakovljević. Izdavačku djelatnost Sveza, sa posebnim osvrtom na vodič „VIA Dinarica“ bijela staza, predstavili su Pavle Bandović, Mijo Kovačević, Aleksandar Đurašković i Željko Starčević. Obije večeri program je nadahnuto vodila Suzana Bošković.

Planinski festival  je završen, u nedjelju, takmičenjem u planinarskoj orijentraciji „Montenegro kup 2019“. Na takmičenju je, u disciplini sprint,   učestvovalo  oko 30 takmičara iz nekoliko crnogorskih klubova. Jelena Jovanović iz PK „Javorak“ pobjednica je u konkurenciji dama, dok je u muškoj konkurenciji pobijedio njen klupski drug Matija Vujović ispred Nemanje Đurđevca „Durmitor“ i Martina Delibašića „Javorak“.

Sportsko-turistička manifestacija Planinski festival-Durmitor 2019  je pažljivo osmišljena, po ugledu na slične manifestacije u svijetu. Program festivala bio je zanimljiv i sadržajan. Festival je bio dobra prilika da se promovišu različite planinarske discipline, razmjene iskustava i steknu  nova znanja. Ovakvi događaji značajno doprinose promociji i afirmaciji sportskog duha i kulture, zdravih stilova života, ali i prirodnih i turističkih potencijala grada i okolnih planina. Treći po redu planinski festival je ostvario svoju misiju i ispunio zacrtane ciljeve.

Planinarski savez se zahvaljuje svim planinarima i klubovima koji su svojim prisustvom  uveličali manifestaciju!

Takođe se zahvaljujemo svim subjektima koji su podržali manifestaciju, a to su: Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo odbrane, Vojska Crne Gore,  Nacionalna turistička organizacija, Crnogorski olimpijski komitet, Opština Žabljak, Turistička organizacija Žabljak, Centar za kulturu Žabljak, JU Osnovna škola „Dušan Obradović“ Žabljak,  Klub vojnih planinara „Kapetan“, SRD „Pivara Trebjesa“ i PK „Durmitor“.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *