Uspješno realizovan „VUKŠIN MARŠ 2022“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U organizaciji Kluba vojnih planinara „Kapetan“, a uz podršku Ministarstva odbrane, Voske Crne Gore, Planinarskog saveza Crne Gore, opštine Kolašin i Ski centra „Kolašin 1600“, 12. februara 2022. godine na Bjelasici je po peti put održana tradicionalna sportska manifestacija Memorijalni zimski pohod na skijama i krpljama „Nenad Vukomanović – VUKŠIN MARŠ 2022“.

 

 

 

 

 

 

 

U ime organizatora pohoda, prisutne planinare, ljubitelje Bjelasice, prijatelje kluba i članove porodice Nenada Vukomanovića je pozdravio i zahvalio na prisustvu, predsjednik kluba Miloje Knežević. On se tom prilikom ukratko osvrnuo na životni i profesionalni put Nenada Vukomanovića, kazavši njegovom malenom sinu i nešto starijoj kćerki: „Da se mogu ponositi na svog oca, koji je bio uzorni starješina Vojske Crne Gore“.

U ime lokalne samouprave, prisutne je pozdravio i poželio srećan uspon, predsjednik opštine Kolašin Milosav – Bato Bulatović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjelasica, sva pod „bijelim pokrivačem“ je otvorila svoja vrata za više od 100 planinara iz svih krajeva Crne Gore, a bilo je i onih iz zemalja regiona. Predvođeni  mladim članovima Kluba „Kapetan“ u društvu predsjednika PSCG, dr Dragana Bulatovića planinari su se uputili ka Troglavi i Zekovoj glavi.

Dan je bio onakav kakav se samo poželjeti može. Na momente sunčan, ali isto tako planina je pokazivala svoje ćudi, što je dalo posebnu draž ovogodišnjem usponu. Različita starosna struktura učesnika je zahtijevala formiranje više grupa i to se u organizacijskom smislu pokazalo vrlo efikasnim, pogotovo u smislu poštovanja važećih epidemioloških mjera Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Od Troglave ka Zekovoj glavi, kolona planinara zamicala je kroz mećavu koja čini se, vječno vlada na bjelasičkim vrhovima. Upravo, usljed jedne takve je nedavno pao prepoznatljivi antenski stub na Zekovoj glavi. Ipak, sve to nije ni najmanje pokolebalo najupornije učesnike uspona da se domognu drugog po visini vrha Bjelasice.

Vrh ledom okovan, ali i okrnjen – bez repetitora…samo na momente vidljiv! Metalna gomada, prosuta niz okomitu stranu Zekove glave opominje i svjedoči o surovosti života u planini.

Led i gvožđurija – prizor upečatljiv!

Zajednička fotografija na vrhu.

Suvenir u vidu medalje sa uspona i druženje u domu na Vranjaku su nešto što ostaje u sjećanju.

Igor Ćirović

Sekretar KVP „Kapetan“


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *