Uspješno realizovan 16. noćni uspon, „Noć punog mjeseca“

Regionalni planinarski događaj, prava poslastica za ljubitelje zimskog planinarenja, 16-a Noć punog mjeseca, je uspješno završena.Učestvovali su planinarski klubovi, društva i sreodni kolektivi iz 4 bivše jugoslovenske republike, ukupno njih 24. Organizator, PK „Subra“ je gledao da se da mogućnost što većem broju klubova da imaju svoje članove na ovom tradicionalnom planinarskom događaju, jer su smještajni kapaciteti planinarskog doma „Za Vratlom“ redovno nedovoljni da prime sve zainteresovane.

 

 

Na cilj, 1679 m visoku Subru, izašlo je za oko 2 i po sata, po mjesečini, a pred samo svitanje, oko 65 planinara u organizovanoj i obezbijeđenoj koloniUčestvovali su: PD Celtis, Sombor, PD Kindža, Kikinda, Stanica vodiča Zenica, PK Vjeverica, Kotor, HPD Sniježnica, Dubrovnik, PK Hajla, Rožaje, PK Ahmica, Rožaje, PD Bjelašnica, Sarajevo, PD Energoinvest, Sarajevo, Sportsko planinarski klub Aerodrom-Sarajevo Speleološko društvo Ursus speleus, Foča PK Balkan, Nikšić PK Visokogorci, Podgorica PK Komovi, Podgorica PK Kom, Andrijevica Planinari iz Valjeva PK Pestingrad, Kotor Speleološko društvo Zelena brda, Trebinje PK Džambas, Mojkovac PD Cincar, Livno PD Mosor, Split PD Koćari, Sinj PD Grabovica, Ploče PK Subra, Herceg Novi.

Ovaj uspon koji je i inače jako zahtjevan, ovog puta bio je još teži zbog ekstremnih vremenskih uslova. Olujna bura, zaleđen snijeg, na vrhu temperatura oko -12, ali osjet temperature znatno niži zbog vjetra.Prostrani bivak je napravljen u snijegu na vrhu za ovu priliku, kao i prethodnih godina, pa su planinari na smjenu ga posjećivali, jer je unutra značajno toplije (+2 stepena C), a i da se osvježe sa prigodnim slatkim posluženjem napravljenim na licu mjesta, doprinosu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. Unutrašnjost bivaka ukrašan je mimozama, darom Herceg festa, budući da je ove godine, na jubilej Praznika mimoze, Noćni uspon ponovo uvršten u njegov kalendar. Tako su se našle pod istim sniježnim krovom planinske munike i niježne mimoze, što je podsjetnik kako opština Herceg Novi ima na malom prostoru i oštru planinsku i toplu mediteransku klimu i da je to takođe zanimljivost koja se može turistički valorizovati.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *