U susret proljeću od Doljana do Meduna STAZOM MARKA MILJANOVA

Stiglo je proljeće, makar kalendarski.   Svi se raduju toplom suncu i dužim danima, a naši planinari su ga i ove godine dočekali na tradicionalan način. Pedeset učesnika, a među njima najviše djece i mladih, planinarilo je, u  nedjelju 20.marta 2022. od Doljana do Meduna u okviru  manifestacije „U susret proljeću stazom Marka Miljanova“. Oni su u 8.30 krenuli iz Doljana od spomenika Đoku Miraševiću markiranom planinarskom stazom koja vodi  pored vode Peute,  iznad sela Gornje Vrbice i Orljeva do starog grada Meduna, gdje su stigli u 12 sati. Za to vrijeme prešli su 7 km i savladali 550m visinske razlike. Nakon obilaska drevne medunske tvrđave, dužeg odmora i  posjete Muzeju Marka Miljanova, uslijedio je povratak djelimično izmijenjenom rutom preko sela Sjenica.

Dijelovi  ove staze predstavljaju dio orginalnog  ilirskog puta koji  je  nekada spajao drevne gradove Duklju i Meteon, a istim  je nekada dolazio u Podgoricu i  njen prvi gradonačelnik, narodni prvak, junak i književnik Marko Miljanov Popović. Pored uživanja u fenomenalnim  pogledima na Podgoricu i njenu okolinu učesnici su imali priliku da čuju zanimljive detalje o istoriji plemena Kuča i životu Velikog vojvode Marka.

Hodamo zagledani u svijetlu budućnost, slijedimo staze  slavnih predaka čuvajući od zaborava njihova imena i velika djela.  Hodamo stazom Marka Miljanova, stazom slobode, čojstva,  junaštva i svake dobre vrline.

Organizatori pohoda su bili PSCG, PK „Visokogorci Crne Gore“ i Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ uz podršku Uprave za mlade i sport.

Foto: Ivan Savić i PSCG

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *