U SSŠ “Ivan Uskoković” u Podgorici ponovo kreće ŠKOLA MLADIH VISOKOGORACA

Planinari Tanja Pavličić i Zoran Prljević iz Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”  zajedno sa predsjednikom Planinarskog saveza Crne Gore dr Draganom Bulatovićem posjetili su, u petak 10.decembra 2021.godine, Srednju stručnu školu  “Ivan Uskoković” u Podgorici. Posjeta je upriličena povodom 11. decembra Međunarodnog dana planina i tom prilikom je prikazan dokumentarni  film  “Denali” koji govori o pohodu  naših Visokogoraca na istoimeni  vrh na Aljasci, koji sa visinom od 6194 m predstavlja najvišu tačku Sjeverne Amerike i najhladniju planinu svijeta.

Film je izazvao veliko interesovanje i oduševljenje članova Ekološko planinarske sekcije “Kreni gore” koja  duži niz godina uspješno funkcioniše u ovoj  školi, pod vođstvom profesorice Nataše Pajović. Dogovoreno je da ovo predavanje bude uvod u još jednu Školu mladih visokogoraca.  Takva škola  je   do sada organizovan u dva navrata i izazvala je veliko interesovanje učenika, a ima za cilj da, na što zabavniji i sigurniji način, afirmiše i promoviše planinarenje među mladima,  da ih motiviše na zdrav način života i animira  da što više vremena provode u prirodi. Kroz ovakve projekte mladi prihvataju zdrave stilove života, upoznaju prirodna i kulturna dobra, uče pravila ponašanja, a zatim stečena znanja prenose na svoju porodicu  i prijatelje. U konačnom, sve to doprinosi stvaranju bolje, edukovanije i brojnije baze planinara-visokogoraca koji će biti podrška budućem razvoju planinarstva i turističkoj valorizaciji crnogorskih planina. Pored serije teorijskih predavanja škola obuhvata  i praktičnu obuku koja će se vršiti tokom izleta i pohoda na terenu.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *