U NEDELJU BUĆANJE MEĐU VRHOVIMA ORJENA – Poziv

Ove nedelje (05. avgust) predstoji održavanje Revijalnog prvenstva u bućanju „Orjensko sedlo 2018“, događaja koji se već četvrtu godinu održava na zogu na najvećoj nadmorskoj visini i Crnoj Gori (1600 m). Prvenstvo se odvija u  ambijentu šume munike,  u uslovima prijatne planinske klime, sa planinarskim domom koji je na punom raspolaganju, tako da broj bućarskih ekipa iz Boke i regiona konstantno raste iz godine u godinu. Sam rezultat je svakako važan, ali na Orjenskom sedlu je ipak važniji osjećaj da se učestvuje u jedinstvenom događaju, na mjestu toliko drugačijem od obale mora.

Okupljanje ekipa na zogu je zakazano za 09 h, a takmičenje će se odvijati do kasnijih popodnevnih sati, razdvojeno zajedničkim ručkom i, kao posebnom atrakcijom, obilaskom obližnje jame-sniježnice, uz degustaciju specijalnog, „gorskog sladoleda“. Nakon pauze slijedi završni dio i proglašenje najboljih. Prošle godine je to bila tivatska ekipa BK „Palma“, koja je godinu dana u svojim vitrinama držala prelaznu „Gorsku buću“. Kome će pripasti ove godine, sasvim je neizvjesno, jer na terenu, rađenom za tradicionalni način bućanja, utreniranost nije jedini faktor, već i dobro oko za detalje i zamke lokalnog zoga. Naravno, osim samih takmičara, publika, navijanje i uobičajene doskočice su dobro došli! Bućanje kao tradicionalna zabava šireg prostora jadranskog priobalja, značajno je sa stanovišta očuvanja baštine, ali isto tako, sve više je prepoznato i kao dio ukupne turističke ponude. S toga bi valjalo da primjer iz srca Orjena slijede i druge sredine, sa obnovom postojećih zogova i njihovim korišćenjem, pa da se tako postepeno vrati običaj opuštenog nedeljnog bućanja kakvog još pamtimo.

Organizatori događaja su Planinarski klub „Subra“, kao domaćin, odnosno, Bućarski klub „Val“, a u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena, Turističkom organizacijom Herceg Novi i Opštinom Herceg Novi. Održavanje događaja su ove godine pomogli i privrednici, Krušo doo, te konoba Gušti.

Prijave ekipa: 067802055

Informacije: 069360803


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *