U Luksemburgu održana 49.Generalna skupština Evropske pješačke federacije ERA

bty

U  lijepom turističkom gradiću Ešternahu (Echternach) u regionu Mullerthal u Luksemburgu, od 27-30.septembra 2018. održana je 49. Generalna skupština Evropske pješačke federacije ERA. Skupštini su prisustvovali predstavnici 58 organizacija iz 33 zemlje. Planinarski savez Crne Gore je predstavljao predsjednik Dragan Bulatović.

Generalna  godišnja skupština je održana u subotu 29.septembra u sali teatra Trifolion. Na Skupštini je jednoglasno  usvojen godišnji Izvještaj o radu koji je podnio predsjednik Boris Mićić, kao i Finansijski izvještaj za 2017. koji je podnio rizničar Joep Naber. Takođe je usvojen godišnji Revizorski izvještaj podnesen od strane dr Michael Ermrich.  Jednoglasno je usvojen  i predloženi Budžet ERA  za 2018/19 godinu.

Na ovogodišnjoj skupštini u ERA-u je primljeno šest novih organizacija. Berner Wanderwege iz Švajcarske, Lauku Celotajs iz Latvije i Nizhny Novogord Mountain Club iz Rusije. Takođe, svoju prezentaciju su održale i turističke organizacije tri luksemburška regiona Eislek,  Guttland i Mullerthal, koji su između ostalog poznati po kvalitetnim pješačkim stazama. Ove organizacije su takođe jednoglasno primljene u ERU, a učesnici konferencije imali su prililiku da prošetaju i uvjere se u ljepotu i kvalitet  staza koje uređuju i održavaju. Region Mullerthal ima 112 km vrhunski uređenih staza koje se smatraju najljepšim u Evropi.

Organizacija Suomen Latu ry iz Finske je istupila iz članstva,  tako da ERA trenutno okuplja 63 organizacije, od toga 58 sa pravom glasa.

Skupština je usvojila novu Strategiju  koja definiše Viziju, Misiju i ciljeve ERA u narednom periodu. Posebna pažnja biće posvećena smanjenju negativnih uticaja i zaštiti prirodnog okruženja tokom izvođenja pješačkih, planinarskih i penjačkih aktivnosti. U narednom period ERA će nastojati da obezbijedi benefite za svoje članice, priprema, organizuje i podržava pješačke i planinarske događaje, promoviše evropske pješačke puteve i LQTs and Walk Leader. Nastojaće se da se uspostavi i unaprijedi saradnja sa EU tijelima i relevantnim međunarodnim institucijama i agencijama. Razvijaće se i implementirati nova finansijska, komunikaciona i marketing strategija.

Sledeća jubilarna 50. Generalna skupština održaće se u Bad Urach-u, u Njemačkoj od 17. do 20.oktobra 2019. godine, dok će 2020.godine domaćin biti Katalonija u Španiji. Takođe  je dogovoreno da zainteresovane zemlje pošalju pismenu kandidaturu za  EURORANDO 2021.

Prije Generalne skupštine, u petak 28.septembra održane su veoma korisne  Know-How sesije na različite teme vezane za pješačenje, uređenje, obilježavanje i održavanje evropskih pješačkih puteva. Erik Neumeyer (DWS) je govorio na temu Digitalizacija i pješačenje, gdje  je predstavio rezultate najnovijih istraživanja o uticaju digitalnih medija na pješačenje i planinarenje. Promjene u smislu zahtjeva i struktura  su već sada jasne i učljive.

Predstavnici kompanije KOMPASS Mario Böck  i Charly Lentz su govorili o tome kako Poboljšati analogni kvalitet uz digitalnu podršku. Kompanija Kompass nudi širok spektar mapa, knjiga i aplikacija za planinare i pješake.

Armand Ducornet (FFRP) govorio  je o novoj i sve popularnijoj discipline  French Water  Walking (hodanje kroz vodu), koja je prvi put predstavljena prošle godine u Brašovu. Ova uzbudljiva disciplina je već našla svoje poklonike u većini zemalja na Mediteranu, i u narednom periodu će biti promovisana i na crnogorskom primorju, gdje postoje dobri uslovi za njen razvoj.    Mimmo Pandolfo (FIE) je predstavio je novu pješačku  aktivnost takmičarsko-zabavnog karaktera Alpski marš koja se organizuje u Italiji.

Jana Harnochová  iz ERA je govorila o signalizaciji na Evropskim pješačkim putevima (E-paths signposting). Naime, Komisija za puteve Evropske pješačke federacije odobrila je jedinstveni zajedničku oznaku za evropske pješačke puteve.

Liane Jordan (DWS) iz Ministarstva turizma Luksemburga predstavila je projekat Certification of Leading Quality Region –Best of Europe & Leading Quality Daywalk – Best of Europe.

Daniella Romel iz Švajcarske je održala zanimljivo predavanje MTB and walking – situation challenges and measures using the example of Switzerland and Germany, tokom koga je govorila o konfliktima između planinara i biciklista na planinskim stazama i o tome kako ih prevazići.

Marcel Grandjean iz ERA je govorio na temu Walk Leader, koja se odnosi na sertifikaciju programa za obuku vodiča za pješačke ture.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *