U Beranama održan Via Dinarica regionalni sastanak

Rezultat slika za via dinarica logoU organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju (Regional Cooperation Council) RCC, u Beranama je 9.septembra 2018., održan  regionalni sastananak Via Dinarica. Na sastanku   su učestvovali predstavnici pet od sedam država  (Hrvatske, BIH, Srbija,  Kosovo i Crna Gora)  na čijoj se teritoriji prostire dinarsko gorje. Cilj sastanka je bio da učesnicima pruži više informacija o inicijativi Via Dinarica, postojećoj strukturi regionalne saradnje i mogućnostima i zahtjevima za one koji su zainteresovani da se uključe u regionalnu koordinacionu platformu.

U ime organizatora prisutne su pozdravili Snježana Dervišković i Alban Rafuna, a zatim su Alan Čaplar iz udruge Via Dinarica Hrvatska i Marko Lakić iz Terra Dinarica BiH održali prezentacije o načinu aplikacije, kriterijumima, pravima i obavezama organizacija  koji žele da postanu Cantry lead u svojim zemljama.  Nakon toga je vođena konstuktivna diskusija o trenutnom stanju i sledećim koracima koje treba preduzeti na nacionalnom i regionalnom planu kada je ovaj projekat u pitanja. Crnu Goru, kao zainteresovane strane, na ovom sastanku su predstavljali Slavica Vukčević iz turističke agencije Montenegro Adventure i dr Dragan Bulatović ispred Planinarskog saveza.

Projekat Via Dinarica se odnosi na više od hiljadu kilometara dugu međunarodnu turističko-planinarsku stazu koja, preko Dinarskog gorja, povezuje sedam balkanskih zemalja, od Slovenije na sjeverozapadu do Albanije na krajnjem jugoistoku. Staza počinje ispod zemlje u Postoinskoj jami, a završava se na najvišem vrhu Dinarida Maja Jezerce 2694 m i usput posjetiocima pruža mogućnost da istraže divljinu i osjete čari jednog od najbolje očuvanih prirodnih područja u Evropi. Ciljevi projekta se odnose na razvoj i promociju planinskog turizma i socijalnog partnerstva, podršku ekonomskom razvoju i osnaživanje preduzetništva lokalnog stanovništva, podsticanje i očuvanje tradicionalnih djelatnosti, unapređenje planinarske infrastrukture, te briga o promociju i zaštiti prirodne i kulturne baštine. Učesnici sastanka su se saglasili da je Via Dinarica već danas prepoznatljiv brend u turizmu, za čiji dalji razvoj postoje izuzetni potencijali. Tokom jeseni će biti organizovan još jedan ovakav sastanak.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *