U ANDRIJEVICI ODRŽANI SUSRETI MLADIH PLANINARA BALKANA

U organizaciji Kluba vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“, u Andrijevici su od 25. do 27. avgusta održani Susreti mladih planinara Balkana.

Ceremonijal otvaranja je organizovan uz prisustvo predstavnika Ministarstva sporta i mladih, opštine Andrijevica, Nacionalne i lokalne turističke organizacije, Balkanske planinarske unije, Planinarskog saveza Crne Gore, te predstavnika jednog broja crnogorskih planinarskih klubova.

Susrete je svečano otvorio brigadni general Zoran Lazarević, a pozdravnim govorima su se obratili Savo Rašović, Tatjana Ivanović i Miloš Čukić.

 

Zastavu su na jarbol uz zvuke fanfara podigli Iva Ćirović i Bogdan Đukić – mladi članovi Kluba vojnih planinara „Kapetan“.

Tradicionalnu logorsku vatru su zajedno potpalili predstavnici svih zemalja učesnica. Pored toga, otvaranje susreta u Etno selu „Koljeno“ obilježilo je i postavljanje stuba sa smjerokazima naziva i nadmorskih visina više od trideset poznatih planinskih vrhova Evrope i svijeta.

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupio je mladi ansambl KUD-a „Komovi“ iz Andrijevice, sa koreografijom „Igre iz Crne Gore“.

 

Prisutni su imali priliku da kroz izložbu fotografija “Naša prva decenija” i prezentaciju sagledaju rad Kluba vojnih planinara “Kapetan” u protekloj deceniji. Riječ je o najbrojnijem klubu planinara u Crnoj Gori, članu Međunarodne asocijacije vojnih planinara, kao i brojnih drugih medjunarodnih asocijacija. Kraj prvog dana obilježen je vatrometom koji je zašarao zvjezdano crnogorsko nebo, pod kojim se okupilo osamdesetak planinara iz zemalja regiona.

Drugog dana susreta realizovan je pohod do poznatog toponima Katunište, a starija grupa je popela vrh Zeletina (Goveđak 2091mnv).

 

Posebno će ostati u sjećanju, posjeta staroj smrči, i „prolazak“ kroz nju.

 

Popodnevlje je iskorišćeno za kratko kupanje na rijeci Lim, a predvečerje za takmičenja mladih učesnica i učesnika. Najbolji su osvojili čak i medalje, koje će ostati lijep suvenir i uspomena sa ovih susreta.

Dok su se mladi učesnici „nadmetali“, predstavnici zemalja učesnika su održali oficijelnu sjednicu Unije na kojoj je, između ostalog, još jedan klub iz Crne Gore primljen u članstvo Unije, a to je PK „Cmiljače“ iz Bijelog Polja.

Na svečanosti prilikom zatvaranja susreta predsjednik kluba potpukovnik Miloje Knežević je uručio svim klubovima zahvalnice za učešće. Posebno priznanje dobio je najmladji učesnik Rastko Vujaklija iz Beograda.

Veče drugog dana su učinili ljepšim bend Bobo & Aleksandra.

 

Susrete je zatvorila, uz veliku zahvalnost i pohvale na račun organizacije susreta, gospođa Marijana Ilijeva iz Bugarske.

Huk Lima, Zvjezdano nebo iznad Zeletina, Poznata vasojevićka iz srca toplina, Ostaće u pamćenju svima! ♥️

Organizovanje susreta podržali su: Ministarstvo odbrane Crne Gore; Ministarstvo sporta i mladih; Vojska Crne Gore; Opština Andrijevica; Nacionalna turistička organizacija CG; Planinarski savez Crne Gore; LTO Andrijevica; IDEA, Berane; Kraljska koliba, Andrijevica i Etno selo „Koljeno“.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *