Subra na Mobi 2018 – Izvještaj

Ovog vikenda u Konavlima su organizovane, u okviru manifestacije „Moba 2018“, suhozidne radionice u Grudi i Ćilipima, gdje su obnavljani međe terasastih dolaca, odnosno kućerice – stare poljoprivredne ostave, poznate po okrugloj osnovi i gradnji isključivo u kamenu, bez vezivnog materijala. Na „Mobi“ je bio prisutan i planinarski klub „Subra“, budući da se između svojih osnovnih aktivnosti bavimo i očuvanjem ovog važnog segmenta agrikulturnog pejzaža Orjena. Gradnja na suvo, zajednička je crta Mediterana i submediteranskih krajeva, a sve je atraktivnija i kao dio turističke ponude. Objekti građeni na ovaj tradicionalni način najbolje oslikavaju jadransko priobalje i jedan su od njegovih nerazdvojnih simbola. Kućerice, prisutne sa obje strane Jadrana, pod ovim ili onim nazivom i građene u različitim lokalnim varijantama, na Orjenu, osim u toponimu „Kućerice“, nisu prisutne, ali jeste taj način gradnje, upotrebljen za krov bistijerne na Žukovici, u okolini Vrbanja.

Naše učešće u radionicama, nastavak je saradnje sa veoma aktivnim udruženjem za očuvanje suhozidne gradnje „Dragodid“, odnosno početak saradnje na istom planu sa susjednim Konavlima. Napominjemo da prvu aktivnost u gradnji na suvo imamo već 7. i 8. jula, kada na Orjenskom sedlu, zajedno sa Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena, organizujemo manifestaciju „Naš krš“, sa planinarskim programom vezanim za krš, okruglim stolom „Krš i održivi razvoj destinacije“, ali i sa III Prvenstvom Crne Gore u gradnji suvomeđe.

UO PK „Subra“


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *