Stazom Veljka Vlahovića 2018 – Izvještaj

burst

Planinarski savez Crne Gore, PK “Visokogorci Crne Gore”, KVP “Kapetan”, SRD “Montenegro tim” i SRD “Pivara Trebjesa”  zajedno sa SUBNOR-om Crne Gore i Mjesnom zajednicom Trmanje organizovali su, u subotu 01.09.2016. godine, tradicionalnu  planinarsku manifestaciju „Stazom Veljka Vlahovića“, Cilj ove  manifestacije je, pored promocije planinarenja i zdravih stilova života, odavanje dužnog poštovanja velikom rodoljubu, revolucionaru i narodnom heroju Veljku Vlahoviću. Želja nam je da priblibižimo, naročito mladim generacijama, život i djelo ovog velikana naše istorije i tako na najbolji način promovišemo ideale pravde i slobode za koje su se borili naši slavni preci.

Autobus sa učesnicima pohoda je krenuo u 8.00 sati ispred hotela City u Podgorici i prevezao ih do mjesta Abisinija u kanjonu Platije, gdje su im se pridružili ostali učesnici koji su došli sopstvenim vozilima. Učesnici pohoda su planinarili  stazom dugom osam kilometara, koja vodi iz kanjona Platije do Veljkove rodne kuće na Trmanju. U pitanju je staza na kojoj su krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, 2. septembra, na dan rođenja Veljka Vlahovića, organizovani  masovni  pohodi. Crnogorski planinari su 2014. godine, nakon što su uredili i markirali planinarsku stazu, obnovili ovu lijepu tradiciju.Ovogodišnjoj manifestaciji je prisustvovalo više od sto učesnika, među kojima su bili  planinari iz više planinarskih klubova, predstavnici boraca NOR-a, mještani Rovaca i ostali poštovaoci imena i djela Veljka Vlahovića.

Po dolasku planinara kod Veljkove rodne kuće na selu Trmanje, učesnicima akcije su se obratili organizatori i ugledni gosti, a takođe je izveden prikladan  kulturno-umjetnički program. Vijenac na bistu Veljka Vlahovića, položili su Gojko Vlahović, predsjednik udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina i član predsjedništva Saveza boraca Crne Gore, Tatjana Ivanović iz Planinarskog saveza Crne Gore  i Iva Vlahović predstavnica MZ Trmanje. Ispred NVO Džip reli Montenegro Trophy cvijeće na bistu su položili Luka Maksimović i Ratko Perošević.

U ime brastva Vlahovića i MZ Trmanje prisutne je  na veoma emotivan način pozdravio Veljko Slobodanov Vlahović, koji ponosno nosi ime svog slavnog đeda.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore prof. dr Dragan Bulatović, u svom govoru  je rekao da  pohod Stazom Veljka Vlahovića predstavlja planinarski pohod u nataknutnoj prirodi, ali i istorijsko putovanje u slavnu prošlost. Ova manifestacija je prirodan spoj  dvije stvari sa kojima se mi Crnogorci dičimo i ponosimo među svim narodima  zemaljskim, a  to su naše spektakularne planine i naša slobodarska istorija. I jedno i drugo u nasleđe su nam ostavili  naši slavni preci. Naša je sveta dužnost da to čuvamo, njegujemo i unapređujemo, te da ga ostavimo u nasledstvo  svojim potomcima…. Staza Veljka Vlahoviće  staze rodoljublja, čojstva i junaštva, staza  pregalaštva, čvrstog karaktera,  staze progresa i sveopšteg napretka. Ona vodi pravom cilju, vodi prema čovjeku i čovječnosti, prema pravdi i slobodi…Veljko je bio i ostao čovjek i junak u punom smislu tih riječi. Svojim djelima je zadužio Crnu Goru, a  Crna Gora  mu se još nije odužila, kao što se nije valjano odužila ni mnogim drugim rovačkim i crnogorskim vitezovima, borcima za pravo čast i slobodu Crne Gore. Vitezovima kojima je sloboda bila imperativ i sveta riječ i koji su u ovim brdima držali vječito otvoreni prozor slobode. Bulatović je takođe uzrazio  uvjerenje da još nije kasno da im se odužimo, te da je najvažnija stvar je da  slijedimo njihov put,  idemo  njihovim stazama… Način da im se odužimo je  da  Univerzitetu Crne Gore vratimo Veljkovo ime, koje  smo u jednom trenutku brzopleto i nepromišljeno promijenili. Način da se odužimo je i da konačno uredimo ovu kuću u kojoj je Veljko rođen, stavimo je u  funkciju i pretvorimo u mjesto đe ćemo se češće i još  masovnije okupljati…. Moramo znati ono što smo bili, ono što jesmo, pa ćemo lakše definisati i ono što želimo biti. Moramo se spasiti univerzalnog bezličja, njegovati  svoje specifičnosti,  sačuvati svoj identitet,  tradicionalne i prirodne vrijednosti jer će nas jedino tako drugi  prepoznavati i priznavati. Samo tako možemo znati za sebe, hodati u korak sa vremenom i nositi se sa svojim bremenom-zaključio je Bulatović.

U ime opštine Kolašin prisutnima se obratio predsjednik Milosav Bato Bulatović.On se zahvalio organizatorima na naporima koje ulažu u promociju prirodnog i istorijskog nasleđa i obećao podršku opštine za ovu i slične manifestacije.

Zoran Bobo Raičević ispred SUBNORA i antifašista Crne Gore  je govorio o Veljkovom životnom putu i postignućima.

Zoja Bojanić Lalović, odbornica u Skupštini Glavnog grada i direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” u svom obraćanju je govorila  nesvakidašnjem odnosu između Veljka i omladine. Takođe je istakla da je za Trmanje vežu najljepše uspomene iz djetinjstva, gdje je kod svoje ujčevine provodila vrijeme i slušala priče o velikanu naše istorije Veljku Vlahoviću. Upravo tamo je naučila kako se voli svoja zemlja i kako se možemo pred svima ponositi našim slavnim precima.

Prisutne je prikladnim repertoarom revolucionarnih pjesama razgalio Mićo Popović direktor osnovne škole „Međuriječje“ i prijatelj rovčana. Do kasno popode na Trmanju se pjevalo se i igralo uz staru narodnu, ali i rok muziku, a okolni vrhovi su upili riječi „Računajte na nas!“ što nas dodatno obavezuje.

Program je nadahnuto vodio poznati kolašinski glumac Đorđije Tatić. Za sve učesnike manifestacije organizatori su obezbijedili ručak (vojnički pasulj),  hladno nikšićko pivo i sokove.

Ovogodišnju manifestaciju Stazom Veljka Vlahovića 2018, podržala   su dva ministarstva, Ministarstvo sporta i Ministarstvo odbrane, pa im se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo na iskazanom razumijevanju i podršci. Vojska Crne Gore je obezbijedila vojnički pasulj, a SRD „Pivara Trebjesa“  Nikšićko pivo za sve učesnike. Zahvalnost dugujemo i Odjeljenju bezbjednosti Kolašin, koje je i ove godine u cilju bezbjednog održavanja manifestacije, obezbijedilo prisustvo patrole saobraćajne policije, na magistralnom putu Podgorica-Kolašin.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *