SJEĆANJE NA OMILJENOG GENERALA – Izvještaj sa memorijalnog uspona General Danilo Jauković

SJEĆANJE NA OMILJENOG GENERALA
 
U organizaciji Kluba vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“, a uz podrškuVojske Crne Gore, Ministarstva odbrane, Opštine Žabljak, Uprave za sport i mlade i Planinarskog saveza Crne Gore u periodu od 12. do 14. jula na Durmitoru je održan tradicionalni 44. Memorijalni planinarski pohod „General Danilo Jauković“.
 
Najznačajnija aktivnost u obilježavanju memorijala je bio tradicionalni upon na Bobotov kuk, koji je realizovan na Dan državnosti – 13. jula – koji je ujedno i Dan kluba vojnih planinara „Kapetan“.
Obilježavanje Memorijala je počelo na Žabljaku, polaganjem cvijeća na spomenik Narodnom heroju, generalu i planinaru Danilu Jaukoviću. Delegacija kluba, na čelu sa predsjednikom Milojem Kneževićem je odala poštu i evocirala uspomene na generala, sina durmitorskih visova koji im je bio posvećen i odan sve do svog zadnjeg pogleda usmjerenog ka najvišem vrhu – Bobotovom kuku. Činu odavanja pošte na Gradskom groblju na Žabljaku prisustvovao je i unuk Generala Jaukovića, koji nosi ime svog slavnog djede.
Prvog dana, planinari su formirali kamp u Dobrom dolu i po dugogodišnjoj tradiciji družili se uz logorsku vatru do kasno u noć. To vrijeme je iskorišćeno i za dogovore oko detalja vezanih za uspon na Bobotov kuk. Poseban utisak na sve je ostavio lijepo uređen kamp, topla atmosfera i besprekoran red koji je vladao. Osjećala se i radost zbog ponovnog susreta u planini, kakvih je u protekloj godini manjkalo zbog poznate epidemiološke situacije.
Zvjezdana noć i prohladno jutro najavili su vreo i sparan dan koji će samo na momente osvježiti po koji udar oštrog vjetra – durmitorca. Bez obzira na sve to, 13. jula, mnoštvo planinara i ljubitelja prirode iz svih krajeva Crne Gore, zemalja iz okruženja i onih sa vrlo udaljenih tačaka planete pošli su na uspon na Bobotov kuk.
Kompletan uspon i povratak planinara u kamp, su protekli u najboljem mogućem redu, što je i najvažnije i u Klubu vojnih planinara, koji ne skrivaju zadovoljstvo zbog te činjenice.
Jedan mladi par, Kristin iz Norveške i Džon iz Južne Afrike su nakon uspona na Bobotov kuk odlučili da zajedno provedu ostatak života. Vjereni, nastavili su svoje putešestvije po Crnoj Gori.
 
U Dobrom dolu, Vojni planinari, uz podršku Vojske Crne Gore su organizovali zajednički ručak i osvježenje za sve učesnike uspona i goste. Lijepo je bilo vidjeti susrete starih planinarskih prijatelja, mlade planinarke i planinare, ljubitelje Durmitora i prirode u cjelini, i to sve ovog puta u znak sjećanja na omiljenog generala – Danila Jaukovića.
Naravno i ovog puta, po programu memorijala bila je ponuđena i druga ruta sa obilaskom Škrčkih jezera i jedan dio planinara se odlučio za tu turu.
Trećeg dana ove planinarske manifestacije, na Žabljaku je održano III kolo Lige Planinarskog saveza Crne Gore u planinarskoj orijentaciji, na kojem je učestvovalo oko 20 takmičara iz četiri crnogorska kluba. Staza je bila kratka, sa 11 kontrolnih tačaka za seniore i 8 kontrolnih tačaka za juniore. Jedina učesnica i pobjednica u kategoriji juniorki, bila je Višnja Bulatović, dok je kod juniora pobijedio Marko Nedović, ispred drugoplasiranog Marka Kneževića i trećeplasiranog Iva Bulatovića. Među seniorima, prvo mjesto je osvojio Nemanja Vukajlović, drugoplasirani je bio Petar Backović, dok je treće mjesto osvojio Slavko Dreković.
Cjelokupan događaj možda najbolje opisuje neskriveno zadovoljstvo koje je otvoreno saopštio predsjednik PSCG na kraju uspona, prilikom druženja u Dobrom dolu, uz riječi upućene rukovodstvu kluba: „Svaka vam čast!“
 
KVP CG „KAPETAN“
Igor Ćirović, sekretar

Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *