Selo Ubli život izmedju mora i planine

Provedimo u nedelju, 18-og marta, nekoliko sati u organizovanom obilasku zanimljivosti Ubala, sela tako blizu obale Boke, a opet, toliko fizički odvojenog od primorja! Događaj koji uključuje obilazak Ubala izvodi se prvi put, a organizuje ga NVO „Eko Boka“ i MZ Ubli, kao novi partner u zajedničkom programu „Orjen, planina kraj mora“, koji se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novog.

Saznaćemo zbog čega je ovo selo baš u tolikoj mjeri priča za sebe, baš kao i njegovi stanovnici, ili, nekadašnji stanovnici, budući da najveći dio nekadašnjih žitelja Ubala danas naseljava hercegnovsku rivijeru, dok selo čeka program revitalizacije i neki novi početak.

Sa ruba Ubala na svega kilometar rastojanja počinje more, ali do Ubala se dolazi nakon više od 20 km vožnje iz Herceg Novog i to preko planine. Ta zabačenost Ubljane nije poštedila burne istorije i osvajača, niti ustanaka i zgarišta. Čućemo kazivanja o svakodnevnom životu, vezanom za zemlju i stoku, ljetnjem uzdigu u Orjen i tegobnom zimskom boravku po pećinama gorskih strana iznad mora.

Biće riječi i o nekim, danas ugašenim zanimanjima, recimo-veslarima! Obićemo ubaljske crkve, dvije u samom selu, a jednu, Sv. Iliju, na samom planinskom vrhu (1104 m), mjesto koje u svakom pogledu plijeni pažnju i nagoni na razmišljanje.
Okupljanje je u nedelju u 10h kod austrougarske karaule, na raskrsnici puteva za Uble i Crkvice.Do mjesta se dolazi sopstvenim prevozom (pola sata vožnje od raskrsnice u Meljinama), a produžava u organizovanoj koloni vozila do podnožja Dugunje, odakle ćemo pješice sići starim serpentinama u samo selo. U središtu sela na Zabrežju biće upriličena degustacija domaćeg posluženja, nakon čega slijedi obilazak zanimljivosti, uključujući ublove, vrstu bunara po kojima su Ubli i nazvani. U završnom dijelu programa, kao kruna, posjetićemo i Crkvu Sv. Ilije na istoimenom vrhu, sa njegovim izuzetnim pogledom na Boku Kotorsku.

Tura je pogodna za osobe u prosječnoj, pa i ispodprosječnoj fizičkoj kondiciji. Potrebno je imati opremu za slučaj kišovitog vremena, odgovarajuću obuću i mali ruksak sa rezervnom robom i nešto hrane i pića. Štapovi su takođe korisni dio opreme, a ne valja izostaviti ni telefon, odnosno foto-aparat. Učešće u događaju je besplatno, a uključuje vođenje, priču o zanimljivostima kraja i degustaciju tradicionalnog posluženja. Učešće je na sopstvenu odgovornost. Obilazak sela je prikladan za sve osobe sa makar minimalnom kondicijom, dok izlazak na Sv. Iliju (koji je fakultativan), podrazumijeva i nešto umješnosti kretanja po planinskoj stazi.
Događaj će biti realizovan nezavisno od vremenskih uslova (s manjim korekcijama plana), osim u slučaju ekstremnih pojava (oluja, grmljavina, izuzetno velika kiša…).

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *