Saopštenje – upozorenje korisnicima planinarskih staza u Crnoj Gori

U protekla dva mjeseca, od otvaranja planinarskih staza nacionalne i lokalnih mreža u 2022. godini,  Planinarskom savezu Crne Gore su se obraćali korisnici navodeći da djelovi staza koje su koristili na pojedinim mjestima nisu sigurne za korišćenje.  U cilju bezbjednog korišćenja i informisanja korisnika planinarskih staza (planinara, mountbajkera, turista i drugih posjetilaca) stručna komisija PSCG u skladu sa Zakonom o planinskim stazama dostavlja slijedeće:

SAOPŠTENJE – UPOZORENJE

korisnicima planinarskih staza u Crnoj Gori

Pored preporuka datih prilikom otvaranja planinarskih staza za sezonu 2022. godine, utvrđeno je da se iste ne koriste kako je propisano Zakonom o planinskim stazama, pa je u nekoliko slučajeva bilo fatalnih posledica. Osnovni uzroci nastanka vanrednih događaja su:  kršenje propisanih mjera i kodeksa, korišćenje neuređenih staza i smjerova samostalno, sa samozvanim i nestručnim vodičima, neorganizovano i ad hok korišćenje staza, korišćenje “trekova” i neslužbenih mapa i preporuka “planinara” na fejsbuku i platformama, nepridržavanje propisa boravka u Nacionalnim parkovima “Durmitor” i “Prokletije”, planinskih masiva Maglića, Orjena, Komova, Moračkih planina, Rumije i Žijova, kondiciono nepripremljenim korisnicima, bez adekvatne opreme, nepridržavanje zahtjeva staze prema težini i zahtjevnosti kao i mjera zaštite pri usponima i osiguranim dionicama staza, vremena korišćenja i lokalnih meteoroloških prilika.

O prohodnosti i stanju uređenih (markiranih) planinarskih staza Nacionalne mreže, brinu planinarski klubovi – izabrani domaćini  koji su članovi Planinarskog saveza Crne Gore, na osnovu ugovora i odobrenih sredstava Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. Za stanje i održavanje ostalih staza lokalne mreže, nije zadužen Planinarski savez Crne Gore već su nadležni JP Nacionalni parkovi Crne Gore, parkovi prirode, lokalne uprave i lokalne turističke organizacije. Stanje i održavanje mountbajking staza je za sada u nadležnosti Biciklističkog saveza Crne Gore.

Poštovani korisnici planinarskih staza, da biste bezbjedno boravili u prirodi i koristili staze, uvijek imajte na umu da se STAZE KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. Apelujemo da se pridržavate sledećih preporuka: ne idite sami i koristite samo uređene (markirane i osigurane) staze, cijeneći Vaše psihofizičke mogućnosti, obezbijedite adekvatnu opremu prema težini i zahtjevnosti (obuća, odeća, zaštitna oprema), rezervu vode i hrane, usluge vođenja koristite isključivo od licenciranih i sertifikovanih planinskih vodiča, a posebno pridržavanje  mjera zaštite i uslova boravka i korišćenja staza u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima (obavezno prijavite vaš itinerer, a u graničnom području i boravak).

Molimo Vas da o Vašoj bezbjednosti povedete više pažnje. Samovolja, nepripremljenost i neadekvatna opremljenost su opasne u planini. Razmjena informacija i vaša zapažanja cijenimo, jer su od obostrane koristi. Za primjedbe na lokalnim stazama, obraćajte se nacionalnim  parkovima, parkovima prirode i lokalnim turističkim organizacijama jer su u njihovoj nadležnosti.

Po ovlašćenju UO

Pavle S. Bandović


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *