Saopštenje stručne Komisije Planinarskog saveza Crne Gore za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar

Poštovane planinarke, planinari, turistički poslenici i ljubitelji prirode,

Želimo Vas obavijestiti o privremenom zatvaranju planinskih staza za upotrebu u Crnoj Gori za vrijeme zimskog perioda 2023/2024, u skladu s odredbama Zakona o planinskim stazama.

Zatvaranje staza za upotrebu: Sve uređene planinarske staze u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore iznad 1.500 mnv, zatvaraju se za upotrebu od 01. decembra 2023. do 30. aprila 2024. godine.

Sve ostale uređene planinarske staze u planinskom dijelu Crne Gore iznad 1.500 mnv zatvaraju se za upotrebu od 01. decembra 2023. do 30. juna 2024. godine (u načelu).

Razlozi zatvaranja: Zimski uslovi, prisustvo sniježnog pokrivača, klizavi i zaleđeni djelovi staza, nedostatak zimskih markacija, neregularno funkcionisanje saobraćaja, zatvoreni nacionalni parkovi i ograničen prelaz državne granice su faktori koji čine planinske staze nesigurnim za korišćenje.

Odgovornost korisnika: Planinske staze se načelno otvaraju od aprila do juna 2024. godine, uz saglasnost nadležnih organa. U periodu privremene zabrane, Planinarski savez Crne Gore, planinarski klubovi i stručna Komisija, ne snose odgovornost za kretanje korisnika na planinskim stazama, te  stoga upozoravamo na sopstvenu odgovornost prilikom korišćenja planinskih staza u periodu trajanja privremene zabrane.

Hvala Vam na razumijevanju i poštovanju ove privremene mjere, koja je donešena radi Vaše bezbjednosti.

S poštovanjem,

Stručna Komisija Planinarskog saveza Crne Gore za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar

Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *