Saopštenje povodom Svjetskog dana čistih planina i Svjetskog dana turizma

Turizam  i planinarstvo  su  globalni  megatrendovi, ali i međusobno zavisne i  kompatibilne djelatnosti. Suočeni sa razornim posledicama pandemije COVID-19, koja osim  zdravstvenih prijetnji  ozbiljno ugrožava cjelokupan  privredni i društeni sistem, ovih dana  dočekujemo dva važna datuma, 26.septembar Svjetski  dan čistih planina i 27. septembar Svjetski dan turizma koji se ove godine obilježava pod sloganom “Turizam i ruralni razvoj”.

Svjetski dan čistih planina je proglašen od strane Ujedinjenih nacija, sa ciljem da nas  podsjeti  na značaj planina i skrene pažnju javnosti na probleme ovih ruralnih područja i njihovu sve veću devastaciju izazvanu ljudskim aktivnostima, dok je glavni cilj Svjetskog dana turizma  širenje globalne svijesti o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrijednosti. Koronavirus kriza praktično je  paralisala  međunarodni turizam, i time izazvala ogromne ekonomske gubitka, ali je isto tako pokazala i izuzetan značaj domaćeg turizma naročito u planinskim područjima.

Ovih dana broj zaraženih Covidom 19, u Crnoj Gori i gotovo cijelom svijetu, dramatično raste, uvode se nove mjere koje ograničavaju kretanje i privredne aktivnosti,  što najteže pogađa turizam  od svih privrednih grana. Dok nespremno i zatečeno čovječanstvo stenje pod bremenom navedenih problema, ograničena interakcija ljudi sa prirodom, tokom koronavirus krize, bila je iscjeljujuća za prirodu omogućivši joj svojevrsni  “predah”. Brojni izvještaji govore o poboljšanju kvaliteta vazduha i voda širom svijeta, a značajno se popravlja i stanje biljnog i životinjskog svijeta. Zaključavanje privrednih aktivnosti na samo nekoliko mjeseci stvorilo je čudesne promjene u prirodi.

Svaka je kriza prolaznog karatkera pa tako i ova, spasonosna vakcina će doći prije ili kasnije, a nama preostaje da za to vrijeme razmišljamo,  kojim putem ćemo krenuti nakon toga, koji su nam prioritetni ciljevi, šta ćemo činiti da te ciljeve dostignemo, te kako ćemo preduprijediti buduće krize.  Sasvim je sigurno da moramo promijeniti obrasce razmišljanja i svi zajedno djelovati i ponašati se  odgovornije prema sebi i prema prirodi. Ova nevolja će nas  naučiti da bolje upoznamo sebe, ali isto tako da shvatimo važnost prirode i resursa koje nam pruža, te da tragamo za novim obrascima ekonomskog razvoja.

Crnogorske planine su najvredniji resursi sa kojima raspolažemo i od njih zavisi budućnost naše zemlje.  One skrivaju spektakularne pejzaže, impresivne vrhove, plahovite rijeke sa veličanstvenim kanjonima i vodopadima, prekrasna jezera, prostrane planinske livade i velika šumska područja. Naše planinine su čuvari biološke raznovrsnosti, obezbjeđuju  nam čist vazduh, vodu za piće  i najljepše prostore za  turizam, sport i rekreaciju. Ruralni turizam ima moć da pokrene privredni razvoj i stvori nova radna mjesta u ovim područjima.  Pred nama je izazov da kroz održiv koncept ruralnog turizma ove resurse valorizujemo na pravi način, ali i da preduprijedimo negativne uticaje globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Samo takav turizam će imati za rezultat pozitivnu interakciju između turističke privrede, lokalne zajednice i samih turista. Takav turizam može (avan)turistima iz cijeleg svijeta  pružiti nezaboravne doživljaje u očaravajućem ambijentu naših planina, a lokalnom stanovništvu zaposlenje i bolji život.

Nezamjenjiv je i neprocjenjiv doprinos planinara promociji i valorizaciji turističkih potencijala crnogorskih planina, a samim tim i razvoju turizma u ruralnim područjima. Planinarstvo kao organizovana sportska  djelatnost  i sastavni dio fizičke kulture, ima višestruku ulogu u  razvoju turizma na crnogorskim planinama, bilo da se radi o specifičnim oblicima turizma, ili o dopuni klasične turističke ponude. Planinarski savez Crne Gore  zajedno sa planinarskim  klubovima, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma,  stara se o izgradnji i održavanju planinarske infrastrukture koju čini sistem planinskih staza, različite vrste vježbališta, planinarski domovi i sl. Planinska infrastruktura  je ujedno i turistička. Iz planinarskih klubova dolaze  planinski vodiči, spasioci, markacionisti i drugi kadrovi bez kojih nije moguće razvijati kvalitetnu ponudu planinskog turizma.

Planinarski savez Crne Gore  ovim  putem  čestita svim planinarima,  ljubiteljima prirode, turistima  i građanima Crne Gore  Svjetski dan čistih planina i Svjetski dan turizma, uz želju da ih naredne godine obilježimo  u dobrom  zdravlju i mnogo povoljnijim epidemiološkim i ekonomskim uslovima.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *