Saopštenje-obavještenje o zatvaranju planinskih staza

Shodo odredbama Zakona o planinskim stazama  Stručna Komisija za markacije, planinske staze, pješačke puteve i  Registar- svim korisnicima planinskih (planinarskih) staza u Crnoj Gori , daje slijedeće:

SAOPŠTENJE – OBAVJEŠTENJE

Poštovani  planinari, korisnici planinarskih staza i ljubitelji prirode,

U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika planinskih staza (a posebno pješačkih i planinarskih staza) nacionalne i lokalnih mreža  u zimskom periodu, obavještavamo vas da se :

  1. Privremeno zatvaraju za korišćenje  od  decembra 2020. do 30. aprila 2021. god.   sve uređene planinarske staze  u primorskom i centralnom brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 mnv.
  2. Privremeno zatvaraju za korišćenje  od  decembra 2020. do 30. juna 2021. god.  sve uređene planinarske staze u planinskom  dijelu Crne Gore iznad 1.500 mnv.

Za korišćenje planinarskih staza koje su u nadležnosti  održavanja PSCG nijesu ni stvoreni uslovi za korišćenje staza u  primorskom i centralnom dijelu Crne Gore, posebno zbog pridržavanja donešenih mjera NKT za zaštitu zdravlja stanovništva od  pandemije korona virusa. Obavještavamo vas da planinarske staze nacionalne i lokalne mreže ne preporučujemo za korišćenje do daljnjeg.

U planinskim područjima vremenske prilike su promjenljive, saobraćaj ne funkcioniše redovno, a ograničen je boravak i zabranjen prelazak državne granice (na tačkama prelaza) zbog  opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika  te su i ove staze po istom osnovu zatvorene do daljnjeg.

Staze će se načelno otvariti za korišćenje u aprilu 2021. uz saglasnost Ministarstva sporta, Ministarstva održivog razvoja i turizma, (odnosno novih resornih Ministarstava), preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), o čemu ćete pravovremenon biti obavješteni shodno propisima i Zakonu o planinskim stazama.

Ne preporučuje se masovno korišćenje planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže, mimo  propisanih  mjera NKT do daljnjeg .

PSCG, planinarski klubovi i stručna služba ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza, a posebno sa takozvanima “vodičima”, niti preuzima odgovornost za postupke onih koji krše donijete mjere ili koriste samoinicijativno staze.

Dragi planinari i drugi korisnici staza nacionalne i lokalnih mreža, čuvajući svoje zdravlje, ovog puta čuvamo i druge, a posebno i životnu sredinu. Strpite se i pridržavajte preporuka PSCG i NKT. Biće tura, a posebno poslova oko uređenja staza, takmičenja i druženja u prirodi.

UPOZORAVAMO i ovom prilikom: STAZE KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

Po ovlašćenju UO PSCG,

Načelnik Komisije, Pavle S. Bandović

U Podgorici, 16.11.2020. godine

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *