Saopštenje – obavještenje o otvaranju planinarskih staza

Shodno odredbama člana 19. stav 1 Zakona o planinskim stazama  Stručna Komisija za markacije, planinske staze, pješačke puteve i  Registar  na osnovu ovlaštenja svim korisnicima planinskih (planinarskih) staza u Crnoj Gori, daje slijedeće:

 

SAOPŠTENJE – OBAVJEŠTENJE

Poštovani  planinari i ostali  korisnici planinarskih staza nacionalne mreže planinarskih staza u Crnoj Gori,  u cilju potpune bezbjednosti svih korisnika planinarskih staza  nacionalne i lokalne mreže obavještavamo vas da se:

a) staze nacionalne mreže u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore do 1300 mnv otvaraju orjentirno za korišćenje od maja 2022. do 30. novembra 2022. godine, kao i sve uređene i markirane planinarske staze Nacionalne mreže u primorskom i centralnom brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 mnv.

b) staze nacionalne mreže u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore  preko 1500 mnv otvaraju orjentirno  za korišćenje  od  jula 2022. do 30. novembra 2022. Godine, kao i sve uređene i markirane planinarske staze Nacionalne mreže u planinskom dijelu Crne Gore iznad 1.500 mnv.

Za korišćenje planinarskih staza koje su bile održavane PSCG od septembra 2021. do 01. aprila 2022. godine, zbog loših meteo uslova, mjera pandemije uzrokovane korona virusom, registrovani planinarski klubovi – domaćini će obezbijediti osnovne uslove prohodnosti do 30. Juna, na cijeloj mreži, težišno na planinarskim transverzalama.

      U planinskom području Crne Gore vremenske prilike su i dalje promjenljive (visok sniježni pokrivač, rizik od pojave lavina, nema zimskih markacija a privremeno je zabranjen prelazak državne granice na tačkama prelaza), staze opasne po bezbjednost i zdravlje korisnika pa se ne preporučuju za korišćenje do kraja juna 2022. godine.

     Informacije o  prohodnosti i korišćenju staza  nacionalne mreže nadležni su izabrani klubovi – domaćini i stručna komisija PSCG.

Informacije o tačkama prelaza državne granice, potrebno je tražiti od najbliže ispostave granične policije kao i prethodnih godina.

     Za stanje i informacije za korišćenje staza lokalne mreže su nadležni Nacionalni parkovi, organi lokalne uprave i lokalne turističke organizacije.

Planinarski savez vas obavještava da nije nadležan za stanje staza: mtb, biciklističkih, panoramskih, tematskih i staza posebne namjene (uređenje, održavanje, korišćenje, vođenje).

     Planinarske staze nacionalne mreže će se od juna 2022. održavati i uređivati uz monitoring i saglasnost resornog Ministarstava, o čemu ćete pravovremeno biti obavještavani na sajtu PSCG. Shodno propisima i Zakonu o planinskim stazama staze će se otvarati – privremeno zatvarati na prijedlog domaćina.

     Apelujemo i molimo Vas da koristite samo markirane i uređene staze organizovano, sa vodičima, čuvajte postavljenu signalizaciju i inventor, održavate higijenu na stazama, vidikovcima i odmorištima. Ne koristite usluge samozvanih nesertifikovanih vodiča i ne idite sami nepripremljeni za boravak u prirodi.

PSCG i registrovani planinarski klubovi-domaćini kao i stručne službe ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza NM, niti preuzima odgovornost za postupke onih koji koriste samoinicijativno i neovlašćeno, staze i infrastrukturu.

Dragi planinari i ostali korisnici staza nacionalne i lokalnih mreža, kad koristite staze čuvajte svoje zdravlje i životnu sredinu. Pridržavajte se preporuka PSCG i kodeksa planinara.

 

UPOZORAVAMO i ovom prilikom:

STAZE KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

Po ovlašćenju UO PSCG

Načelnik komisije,  Pavle S. Bandović


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *