Saopštenje o zatvaranju planinaskih staza u zimskom periodu

            Shodno odredbama člana 19. stav 1 Zakona o planinskim stazama  Stručna Komisija za markacije, planinske staze, pješačke puteve i  Registar  na osnovu ovlašćenja o privremenom zatvaranju staza u zimskom periodu 2021/2022. godine – svim korisnicima planinskih staza (planinarskih) u Crnoj Gori, daje slijedeće:

 

SAOPŠTENJE – OBAVJEŠTENJE

O PRIVREMENOM ZATVARANJU PLANINSKIH STAZA U ZIMSKOM PERIODU

         Poštovani  planinari i ostali  korisnici planinskih (planinarskih) staza,

 

U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika pješačkih i planinarskih staza  nacionalne mreže, u skladu sa Zakonom o planinarskim stazama obavještavamo vas da se:

  1. a) sve uređene planinarske staze Nacionalne mreže u primorskom i centralnom – brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 mnv, privremeno se zatvaraju za korišćenje od 15. decembra 2021. do 15. aprila 2022. godine.
  2. b) sve uređene planinarske staze Nacionalne i lokalne mreže u planinskom dijelu Crne Gore  i Nacionalnim parkovima iznad 1.500 mnv privremeno zatvaraju za korišćenje od 01. decembra 2021. do 30. maja 2022. godine.  U ovom periodu zatvorene su i tačke prelaza.

Na planinskim stazama u zimskom periodu markacije su osniježene, podloga zaleđena, vrijeme je vjetrovito, pojava magle je uobičajena, ne postoje zimske markacije, otežane su ili prekinute saobraćajne veze, te su staze opasne po bezbjednost i zdravlje korisnika i ne preporučuju se za korišćenje do aprila, odnosno juna 2022. godine.

       Za korišćenje staza u zimskim auslovima (krplje, turno skijanje, takmičenja, zimski usponi) organizator mora preduzeti sve mjere zaštite propisane Zakonom. Za mogućnost korišćenja lokalne mreže tražite informacije od Nacionalnih parkova, LTO i SKI centara.

     Staze će se u zimskom periodu ubuduće otvarati privremeno samo za organizovane aktivnosti uz saglasnost resornih Ministarstava o čemu je organizator obavezan da dobije saglasnost, a korisnike da obavijesti shodno propisima.

Ne preporučuje se masovno i neorganizovano korišćenje planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže, mimo  propisanih  mjera u zimskom periodu.  Ne koristite usluge samozvanih nesertifikovanih vodiča i ne idite sami, nepripremljeni i bez adekvatne opreme zimi u prirodi.

PSCG, planinarski klubovi-domaćini i stručna služba ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza, niti preuzima odgovornost za postupke svih koji krše donijete mjere ili koriste samoinicijativno i neovlašćeno staze.

Dragi planinari i drugi korisnici staza nacionalne i lokalnih mreža, čuvajući prije svega sebe, svoje zdravlje čuvamo i druge kao i životnu sredinu. Strpite se i pridržavajte preporuka PSCG …

UPOZORAVAMO i ovom prilikom: STAZE KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

Načelnik komisije za markacija, planinaske staze, pješačke puteve i registar

Pavle S. Bandović

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *