Saopštenje o privremenom zatvaranju planinskih staza Nacionalne mreže

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar, shodno Zakonu o planinskim stazama daje slijedeće:
S A O P Š T E N J E  –  OBAVJEŠTENJE

Privremeno se zatvaraju sve uređene i markirane planinarske staze nacionalne mreže na teritoriji Crne Gore za korišćenje u zimskom periodu od 15.novembra 2017. do 01. maja 2018. godine.  

Cijeneći trenutne vremenske prilike u brdsko-planinskim područjima, gdje se već formirao sniježni pokrivać, nepripremljenost staza, nepostojanje zimskih markacija i druge infrastrukture neophodne za bezbjedno korištenje staza u zimskom period, privremeno se zatvaraju planinarske transverzale ( PPT “ Orjen-Lovćen-Rumija”, CT-1 “Planinama Crne Gore”, “Via Dinarica” i  “Vrhovi Balkana”) i druge uređene i markirane staze nacionalne i lokalne mreže zbog potencijalnih opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika.

Korišćenje staza za zimske uspone u masivima: Prokletija, Komova, Hajle, Durmitora, Pive, Maglića, Žijova, Prekornice, Moračkih planina, Sinjajevine, Ljubišnje, Orjena, Lovćena,  i Rumije, zabranjene su nenajavljenim (u zoni NP i graničnom području), neorganizovanim, neopremljenim i neformalnim “planinarskim” grupama, samovoljnim pojedincima i grupama planinara bez stručnih vodiča i zimske opreme. Korišćenje nije dozvoljeno zbog opasnosti od lavina, gromova, mećava, magle, udara vjetra, zvijeri, zaleđenog i klizavog terena, niskih temperatura, nema adekvatne  infrastrukture duž staze (zimske signalizacije, skloništa od nevremena), nenaseljenosti, loših saobraćajnih veza u masivima i trajanja obdanice.

Korišćenje u zimskom periodu ostalih prohodnih planinarskih staza u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore, ne preporučuju se korisnicima, bez adekvatne pripreme, bezbjednosnih mjera i zimske opreme, prema namjeni – težini staze, a posebno u složenim meteo uslovima bez stručnih vodiča pojedinačno ili u manjim grupama. Voditi računa o obdanici naglim promjenama vremena, gromovima i ledenim kišama.
Na osnovu iskustva tokom zimske sezone 2016/2017. stručna komisija PSCG ovim putem podsjeća, apeluje i preporučuje korisnicima, tur operatorima, NTO, LTO i klubovima sledeće:

 • Da svi korisnici planinarskih staza u predstojećem zimskom periodu (planinari, alpinisti, turno skijaši i hodači na krpljama i drugi) poštuju privremeno zatvaranje staza / *zabranu, da ne koriste staze na svoju ruku i bez adekvatne pripreme i zimske opreme, a posebno u složenim meteo uslovima.
 •  Da poštuju preporuke i kodeks ponašanja u planini pri lošim meteo uslovima, ako nisu  organizovani zimski usponi od stručnih službi PSCG, GSS i planinarskih klubova, uz preduzimanje potpunih mjera bezbjednosti učesnika.
 • Da organizator zimskih uspona, pohoda i planinarskih aktivnosti je odgovoran za bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti, da postupa shodno Zakonu o organizaciji javnih skupova i sportskih priredbi takmičenja, obavjesti GSS CG i Graničnu policiju (po potrebi), organizuje službu spašavanja (GSS) i preduzme preventivne mjere zaštite korisnika.
 • Ski centri, JPNP CG, Tur operatori, NTO, LTO i organi lokalne uprave da na pogodan način obavještavaju korisnike o opasnostina u zimskom periodu u svojim zonama – destinacijama  pravovremeno.Staze za hodanje na krpljama planinari i drugi korisnici mogu koristiti isključivo organizovano, tamo gdje je postavljena zimska signalizacija. Ove staze su u nadležnosti NP “Durmitor”, Parka prirode “Piva”, Ski centra “Vučje”, Ski centra ”Kolašin”, LTO: Plav, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, Pljevlja, Šavnik i Rožaje, koji rentiraju krplje i obezbeđuju pomoć stručnog vodiča.

  Ostali sadržaji planinarstva u zimskim uslovima mogu se izvoditi samo organizovano na osiguranim i obezbijeđenim  terenima, stazama i objektima uz stručni nadzor i licencirane vodiče. Organizator snosi punu odgovornost za bezbjednost korisnika.

  Planinarski savez Crne Gore će preko Stručnih komisija,  zainteresovanim korisnicima pružati neophodne informacije za organizovanje zimskih uspona i drugih aktivnosti kao i stručnu pomoć korisnicima u okviru ovlaštenja i raspoloživih resursa.

  Detaljne informacije za lokalne prilike tražiti od lokalnih TO i planinarskih klubova – domaćina: “Piva”-Plužine, “Durmitor”-Žabljak, “Sinjavina”, “DB Džambas”-Mojkovac, “Cmiljače”-Bijelo Polje, “Berane”-Berane, “Ahmica”, “Pogled” i “Hajla”-Rožaje, “Kom”-Andrijevica, “Bjelasica” i “Gorštak”-Kolašin, “Montenegro tim”-Nikšić, “Hrid”-Plav, “Gorica”, “Visokogorci”, “Komovi”-Podgorica, “Subra”-Herceg Novi, “Kapetan Angel”-Cetinje, “Dinarid”-Budva,”Pestingrad”-Kotor.

  UPOZORAVAMO  DA SE STAZE KORISTE NA RIZIK I SOPSTVENU ODGOVORNOST KORISNIKA!

  PSCG i stručna služba ne snosi nikakvu odgovornost prema korisnicima staza, koji se ne pridržavaju razloga privremenog zatvaranja staza, apela i preporuka, te samovoljno koriste planinarske staze i izlažu opasnosti sebe i druge korisnike.
  Poseban apel upućujemo svim korisnicima da vode računa o higijeni na stazama i čuvaju postavljenu signalizaciju i markacije (da je ne oštećuju).

  13.novembar 2017.godine

  Načelnik komisije  Pavle S Bandović s.r.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *