Saopštenje o otvaranju planinarskih staza Nacionalne mreže

Shodno odredbama člana 19. stav 1 Zakona o planinskim stazama  Stručna Komisija za markacije, planinske staze, pješačke puteve i  Registar  na osnovu ovlašćenja i prethodnog obavješatavanja o privremenom zatvaranju staza u zimskom periodu 2020/2021, svim koprisnicima planinskih (planinarskih) staza u Crnoj Gori, daje slijedeće:

 

SAOPŠTENJE – OBAVJEŠTENJE

 

Poštovani  planinari i ostali  korisnici planinarskih staza,

U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika pješačkih i planinarskih staza  nacionalne u skladu sa Zakonom, obavještavamo vas da se:

a) sve uređene staze nacionalne mreže u primorskom i centralnom dijelu  Crne Gore do 1500 mnv, otvaraju za korišćenje orjentirno od 20. maja 2021. do 30. novembra 2021.

b) sve uređene staze nacionalne mreže u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore preko 1500 mnv, otvaraju za korišćenje orijentirno od 01. jula 2021. do 30. novembra 2021. godine.

Za korišćenje planinarskih staza koje su u nadležnosti održavanja PSCG za 2020. godinu, do 1. maja 2021. nijesu se stvorili optimalni uslovi za odžavanje i korišćenje staza zbog donešenih mjera i pandemije korona virusa te neriješenog održivog statusa domaćina za održavanje staza. PSCG sa registrovanim planinarskim klubovima – domaćinima, volonterskim radom  obezbijedio minimum uslova prohodnosti.

U planinskom području vremenske prilike su i dalje promjenljive, (visok sniježni pokrivač pojava lavina, ograničen boravak i zabranjen prelazak državne granice  na tačkama prelaza) pa su staze opasne po bezbjednost i zdravlje korisnika i ne preporučuju se za korišćenje do jula 2021. godine. Za stanje staza lokalne mreže molimo korisnike da traže informacije od LTO i mjesnih klubova.

Staze će se ubuduće održavati, vršiti monitoring i otvarati i privremeno zatvarati, uz saglasnost resornih ministarstava o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni  shodno propisima i Zakonu o planinskim stazama.

Do daljnjeg se ne preporučuje masovno i neorganizovano korišćenje planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže, mimo  propisanih  mjera.  Molimo Vas da koristite samo markirane i uređene staze i održavate higijenu na stazama, vidikovcima i odmorišima. Ne koristite usluge samozvanih nesertifikovanih vodiča i ne idite sami nepripremljeni na boravak u prirodi.

Planinarski savez Crne Gore, planinarski klubovi i stručna služba ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza Nacionalne mreže, niti preuzima odgovornost za postupke onih koji krše donijete mjere ili staze koriste samoinicijativno i neovlaćeno.

Dragi planinari i drugi korisnici staza nacionalne i lokalnih mreža, čuvajući prije svega svoje zdravlje, čuvamo i druge, kao i životnu sredinu. Strpite se i pridržavajte se preporuka Planinarskog saveza Crne Gore.

UPOZORAVAMO i ovom prilikom:

STAZE KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

U Podgorici  05. maja 2021. godine,

Po ovlašćenju UO PSCG,

Načelnik komisije  Pavle S. Bandović


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *