Saopštenje o otvaranju planinarskih staza

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar, na osnovu  odredbi Zakona o planinskim stazama, daje slijedeće:

 

S A O P Š T E N J E  –  OBAVJEŠTENJE

 

Na osnovu uvida u stanje prohodnosti i bezbjednosti korišćenja planinarskih staza, koje su u nadležnosti  održavanja planinarskih klubova iz PSCG,  stvoreni su osnovni uslovi  za korišćenje istih u primorskom, centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore, čime se otvaraju za korišćenje od 25. juna do 30. novembra 2020, sve uređene i markirane planinarske staze nacionalne i lokalne mreže ( PPT “ Orjen-Lovćen-Rumija”  i priključne staze , staze NP Lovćen i NP Skadarsko jezero, kanjon Mrtvice, Prekornica, Žijovo, staze planinarskih transverzala CT-1 “Planinama Crne Gore”, “Via Dinarica” i  “Vrhovi Balkana”, kao i druge markirane staze nacionalne i lokalne mreže u nadležnosti NP “Durmitor”, NP “Prokletije”,  LTO Plav, LTO Mojkovac, LTO Berane, LTO Pljevlja, LTO Bijelo Polje, LTO Andrijevica i LTO Rožaje).

Ne preporučuje se korišćenje planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže, a posebno neuređenih staza, u navedenim masivima visokih planina bez stručnih vodiča i organizovanih tura (Durmitor, Maglić, Komovi, Prokletije, Moračke planine, Orjen , Lovćen i Rumija), zbog opasnosti od lavina, gromova, magle, udara vjetra, zvijeri i klizavog terena, gdje ne postoji odgovarajuća infrastrukture ( markacije, signalizacija, skloništa, sigurnosna oprema), slabe naseljenosti, nepokrivenosti mobilnom telefonijom i trajanja tura  van vidnog vremena, pojedinačno kretanje van markiranih i uređenih staza.

Preporučuje se korisnicima da tokom ljetnje sezone koriste samo prohodne staze uz adekvatne pripreme, korišćenje planinarske opreme prema namjeni i težini staze na cijeloj teritoriji CG, posebno u složenim meteo uslovima.

Na osnovu iskustva tokom prethodnih sezona i analize uzroka vanrednih događaja sa teškim posledicama stručna komisija apeluje i preporučuje:

  • Da svi korisnici planinarskih staza u ljetnjem periodu (planinari, alpinisti, rekreativci i sportisti, pješaci i drugi) čuvaju postavljenu signalizaciju i markacije na stazama, pridržavaju se pravila ponašanja na planinskim stazama, da se ne udaljavaju sa markirane – uređene staze na svoju ruku i ne kreću bez adekvatne pripreme i opreme, a posebno da ih ne koriste u složenim meteo uslovima.
  • Da ne koriste usluge “samozvanih” nesertifikovanih – licenciranih vodiča, neslužbene mape i trekove (vodiče), ako nisu organizovani usponi uz preduzimanje potpunih mjera bezbjednosti učesnika od strane vodiča ili stručnih službi PSCG, GSS i planinarskih klubova – domaćina.
  • Pri organizaciji I korišćenju staza, uspona i drugih aktivnosti na planinarskim stazama NM organizatori (Tur operator, LTO, planinarski klub i drugi) su odgovorni za bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti, shodno Zakonu o planinskim stazama i propisima dužni su da obavijeste graničnu policiju), da organizuju prisustvo GSS CG i preduzmu preventivne mjere zaštite svih korisnika.
  • Tur operatori, NTO, LTO, JP NP CG i organi lokalne uprave su obavezni da na pogodan način upoznaju sve korisnike staza u njihovoj organizaciji o opasnostina i eventualnim zabranama u svojim zonama – destinacijama, a posebno o načinu korišćenja planinarskih staza LM  i mjerama zaštite.
  • Da korisnici za boravak u graničnom području i prelazak granice na povremenim – privremenim prelazima državne granice (dogovorenim samo za organizovane grupe) obavezno i pravovremeno prijavljuju graničnoj policiji Crne Gore prelazak u susjedne države, odnosno za dobijanje saglasnosti. (Detaljne informacije na sajtu policije CG i PSCG)
  • Da se koriste stručni vodiči (sertifikovani) PSCG, a strani vodiči i turoperatori sa licencom da imaju odobrenje nadležnih organa Crne Gore.

Stručna komisija Planinarskog saveza Crne Gore će na zahtjev organizovanih korisnika planinarskih staza Nacionalne mreže, pružati neophodne informacije o prohodnosti i stanju staza, prije svega stručnu pomoć zainteresovanim korisnicima u okviru ovlašćenja i raspoloživih resursa direktno ili preko lokalnih planinarskih klubova,  sajtu PSCG ( Komisije) i sredstvima informisanja.

PSCG i stručna služba ne snosi nikakvu odgovornost prema korisnicima staza, niti preuzima odgovornost za postupke vodiča. Molimo sve korisnike da signalizaciju, sigurnosnu opremu i markacije čuvaju jer su postavljene u cilju vase bezbjednosti.  Staze mtb nisu u nadležnosti PSCG . Obavijestite nas  o svemu  što smatrate korisnim za uređenije i sigurnije za korisnike.

Korisnici staza su dužni  da primjenjuju mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje  Crne Gore (fizička distanca, zaštitna oprema, lična higijena i dezinfekcija ruku i dr.).

UPOZORAVAMO: STAZE SE KORISTE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST KORISNIKA!

Po ovlašćenu UO PSCG,

Načelnik komisije,

Pavle S. Bandović


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *