S A O P Š T E N J E – O B A V J E Š T E NJ E Planinarskog saveza Crne Gore

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar, na osnovu odredbi Zakona o planinskim stazama, daje slijedeće:
S A O P Š T E N J E – O B A V J E Š T E NJ E
Na osnovu uvida u stanje prohodnosti i bezbjednosti planinarskih staza, koje su u nadležnosti održavanja planinarskih klubova članova PSCG, stvoreni su uslovi za korišćenje istih u primorskom i djelimično u centralnom dijelu Crne Gore. Shodno prednjem otvaraju se za korišćenje od 5. juna do 30. novembra 2023, sve uređene i markirane planinarske staze Nacionalne i Lokalne mreže (PPT „Orjen – Lovćen – Rumija“ i priključne staze, staze NP „Lovćen“ i NP „Skadarsko jezero“, kanjon Mrtvice, Prekornica i Žijovo).
Informacije o stanju i prohodnosti navedenih staza tokom sezone moguće je dobiti od lokalnih turističkih organizacija (LTO), NP „Skadarsko jezero“, Regionalnog Parka Prirode „Orjen“ i planinarskih klubova – domaćina za uređenje i održavanje staza.
Trenutne prilike u planinskim područjima su složene, samim tim i dalje postoji potencijalna opasnost po bezbjednost i zdravlje korisnika planinskih staza i pješačkih puteva, usled čega su vršni djelovi staza: planinarskih transverzala CT-1 „Planinama Crne Gore“, „Via Dinarica“ i „Vrhovi Balkana“, kao i drugih uređenih staza Nacionalne i Lokalne mreže u nadležnosti NP „Durmitor“, NP „Prokletije“, LTO Plav, LTO Gusinje, LTO Andrijevica, LTO Berane, LTO Bijelo Polje, LTO Mojkovac, LTO Rožaje, LTO Kolašin, zatvoreni za korišćenje do 15. juna 2023. godine.
Otvaranje prethodno navedenih staza za korišćenje, uz upotrebu adekvatne opreme, planirano je od 16. juna 2023. godine, o čemu će ova Komisija izdati posebno obavještenje, dok o stanju i prohodnosti staza informacije tokom sezone moguće je dobiti od lokalnih turističkih organizacija (LTO), NP „Durmitor“, NP „Prokletije“, Regionalnog Parka Prirode „Komovi“ i planinarskih klubova – domaćina za uređenje i održavanje staza.
Na osnovu iskustva tokom prethodnih sezona i analize uzroka vanrednih događaja sa teškim posledicama Komisija apeluje i preporučuje:
• Da svi korisnici planinarskih staza u ljetnjem periodu čuvaju postavljenu signalizaciju i markacije na stazama, pridržavaju se pravila ponašanja na planinskim stazama, da se ne udaljavaju sa markirane – uređene staze.
• Da tokom ljetnje sezone koriste prohodne staze, koje su prilagođene njihovoj fizičkoj spremi uz adekvatnu planinarsku opremu, na cijeloj teritoriji Crne Gore.
• Da ne koriste staze u složenim meteo uslovima.
• Da ne koriste usluge nestručnih – nelicenciranih vodiča, neadekvatne mape, mobilne aplikacije, gps trekove ukoliko nisu preporučene od strane: PSCG, NP, NTO, LTO, RPP, KLUBOVA DOMAĆINA.
• Pri organizaciji i korišćenju staza, uspona i drugih aktivnosti na planinarskim stazama NM organizatori (Tur operator, LTO, planinarski klub i drugi) su odgovorni za bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti, shodno Zakonu o planinskim stazama i propisima dužni su da obavijeste graničnu policiju), da organizuju prisustvo GSS CG i preduzmu preventivne mjere zaštite svih korisnika.
• Tur operatori, NTO, LTO, NP i organi lokalne uprave su obavezni da na pogodan način upoznaju sve korisnike staza u njihovoj organizaciji o opasnostina i eventualnim zabranama u svojim zonama – destinacijama, a posebno o načinu korišćenja planinarskih staza Lokalne mreže i mjerama zaštite.
• Da korisnici za boravak u graničnom području i prelazak granice obavezno i pravovremeno izvrše prijavu graničnoj policiji Crne Gore, kako bi dobili saglasnost.
• U slučaju primijećenog oštećenja na infrastrukturi, markaciji i samoj stazi obavezno obavijestiti PSCG.
Stručna komisija Planinarskog saveza Crne Gore će na zahtjev organizovanih korisnika planinarskih staza Nacionalne mreže, pružati neophodne informacije o prohodnosti i stanju staza, kao i stručnu pomoć zainteresovanim korisnicima u okviru ovlašćenja i raspoloživih resursa direktno ili preko lokalnih planinarskih klubova.
UPOZORENJE: KORISNICI STAZE KORISTE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!
Načenik Komisije
Dušan Kaluđerović

Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *