Promocija knjige Dragane Rajblović „Moj Everest san i java“

NVO „Orjen Outdoor“, Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi i Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, pozivaju vas da 22.12.2017. godine u 19:00 časova na promociju knjige “Moj Everest – San i java” Dragane Rajblović, prve žene sa Balkana koja se popela na najviši vrh svijeta. Promocija će biti održana u Gradskoj biblioteci i čitaonici Herceg Novi.
Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana i za sada jedina iz Srbije koja se 2007. godine popela na najviši vrh svijeta Mont Everest 8848 m, na Himalajima. Poslije devet godina, tekst o ovom poduhvatu je ugledao svjetlost dana i u aprilu 2016. godine u prodaju je izašla knjiga “Moj Everest – San i java”. Ovo je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. I ne samo Everest (8850 m), opisan je i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh svijeta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov svijeta. Kao učesnik mnogih ekspedicija, prošla je i upoznala razne krajeve svijeta, te je knjiga i putopis, gdje prenosi svoje impresije o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj istoriji. Uz sve to, ovo je i planinarski priručnik, a na kraju se nalazi dodatak o aklimatizaciji i prilagođavanju organizma na velike visine. Najvažnija poruka je, podsticaj i motivacija sadašnjim, ali i budućim generacijama, da je sve moguće, pa tako i ostvariti svoje snove.
Prva promocija knjige održana je u Beogradu, a 22.12.2017. godine u 19:00 časova.  Hercegnovskoj, bokeljskoj i crnogorskoj publici kjiga će biti predstavljena u Gradskoj biblioteci i čitaonici Herceg Novi. Tada ćemo imati priliku da sretnemo Draganu Rajblović i direktno čujemo priču o ovom poduhvatu.
  • Iz recenzije sociologa Slobodana Gavrilovića:
    „Nisam se do sada sretao sa ovakvim rukopisima, retko i sa ovakvom literaturom, zato je i za mene bio izazov kako ću sve to doživeti, videti, osetiti. Posle čitanja mogu mirno reći: ja sam bogatiji čovek. Bogatiji sam za jedno novo iskustvo, za nova saznanja, za redak senzibilitet koji tekstu daje dodatne vrednosti. Od dokumenta ka umetnosti. Od etike ka estetici. Od planine ka čoveku. Od čoveka ka prirodi. Interesantan, zanimljiv, informativan i sa izraženim senzibilitetom opisan uspon na Everest. Iz iskustava jednog planinara, ali i iz srca i uma jedne žene. Sjajan tekst.“

Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *