Poziv na manifestaciju Naš krš

Dragi prijatelji, poštovaoci dinarskog krša, planinari, ekolozi, kulturnjaci, PK „Subra“ poziva da kroz feštu „Naš krš“ ukažemo na značaj i vrijednost ove prirodne pojave, ali i kulturnog dobra, proisteklog njegovom višemilenijumskom ljudskom upotrebom! Stijena nije samo stijena, to je tlo na kojem živimo, a suvomeđa nije samo gomila sivog raspucalog kamena, to je dio jedinstvenog kulturnog pejzaža dijela svijeta kojeg nazivamo našim domom. Ovo nije poziv komformistima, Orjensko sedlo i okolni visovi nisu lako pristupačna mjesta, ali ovaj događaj i nije laka zabava. Ne, „Naš krš“ je izazov, kako za organizatore, tako i za same učesnike. „Naš krš“ je izazov, baš onoliko koliko su izazovni život i stvaranje na njemu.

Program:

  1. jun, od 08: Planinarska edukativna tura „Staze orjenskog krša”

Orjensko sedlo (1600 m) – Vučji zub (1802 m) – V. kabao (1894 m) – Orjensko sedlo

Tura traje oko 6 sati,  a zatim druženje u pl. domu “Orjen sedlo”.

 

  1. jun, od 10 do 16 h, Orjensko sedlo: IV Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe. Takmičenje ima prvenstvani zadatak očuvanje tradicije i umijeća gradnje u drevnoj mediteransko-montanoj tehnici “na suvo”. Događaj obuhvata ekipno takmičenje, proglašenje najboljih, dodjelu diploma i nagrada, obilazak okolnih zanimljivosti i zajednički ručak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na „NAŠEM KRŠU“ se učestvuje i dolazi na sopstvenu odgovornost i u sopstvenoj organizaciji, a obezbijeđen je nedeljni ručak u pl. domu. Noćenje u domu iznosi 5 eura, dok su programi u oba dana besplatni.

Prijave se obavljaju do četvrtka, 27. juna, na e-mail: subra@t-com.me

Prijave za IV prvenstvo CG i dodatne info: tel/viber 069 360 803

Organizaciju događaja su pomogli: Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i Planinarski savez Crne Gore.

Organizatori, Planinarski klub „Subra“ (subotnji program), odnosno Agencija za razvoj i zaštitu Orjena (nedeljni program), žele vam prijatne i nezaboravne trenutke provedene na Orjenu!

 

III PRVENSTVO CRNE GORE U GRADNJI SUVOMEĐE

PRAVILA

Takmičenje je ekipno, ekipe se sastoje od 3 punoljetna člana, od kojih je jedan kapiten. Ekipa, da bi bila u zvaničnoj konkurenciji, mora se barem dvotrećinski sastojati od državljanja Crne Gore. Polni sastav nije bitan. Pojedinačni sastav ekipe ne može se mijenjati nakon početka takmičenja. Takmiči se ekipa po ekipa, na istom zadanom mjestu. Rok je 15 minuta. Ekipe se prijavljuju najkasnije 1h prije početka takmičenja. Svaka ekipa prilikom prijave daje i ime ekipe, koje mora biti u skladu sa prilikom, te ne smije imati političke, vjerske i nacionalne konotacije, što isto važi i za odjeću samih takmičara. Redosljed nastupa je po redosljedu prijavljivanja, a moguće je odstupanje, ako se ekipe o tome međusobno dogovore prije početka takmičenja. Organizator obezbjeđuje rukavice za učesnike i toplo preporučuje njihovu upotrebu. Učešće je besplatno, a na sopstvenu odgovornost.

BODOVANJE

DUŽINA MEĐE

 

1 m 2 m 3 m 4 m 5 m
2 poena 4 poena 6 poena 8 poena 10 poena

 

PROSJEČNA VISINA MEĐE

 

10 cm 20 cm 30 cm 40 cm 50 cm 60 cm 70 cm 80 cm 90 cm 100 cm
1 poen 2 poena 3 poena 4 poena 5 poena 6 poena 7 poena 8 poena 9 poena 10 poena

 

 

KONUSNA ŠIRINA ZIDA

 

Zid koji ima ispupčenja i opštu neujednačenost nagiba Zid koji ima vertikalna lica

(50 cm širina zida i u bazi i na vrhu)

Nagib koji u je različit na raznim dijelovima zida Nagib lica nešto veći ili manji od optimalnog Optimalni nagib
2 poena 4 poena 6 poena 8 poena 10 poena

 

VRŠNA POVEZANOST I UJEDNAČENOST

Cilj je da vršni dio suvomeđe bude što ravniji, sa ujednačenom visinom, bez „zubaca“ i sa ispunjenim šupljinama između kamenja. Vršni dio mora biti stabilan, te stoga izgrađen uz optimalni balans većeg kamenja i popune.

Bodovanje je od 1 do 10 poena

ESTETIKA I FUNKCIONALNOST

Bitno je da na kraju dobijemo suvomeđu koja figura, ali koji bi zaista mogla stajati i opstati na terenu. Za to je važan način slaganja na preklop, blaga nagnutost svakog kamena ka unutra, popuna šupljina, odabir optimalnog omjera većeg i manjeg kamenja, ubacivanje veznjaka, postavljanje kamena po horizontali…

Bodovanje je od 1 do 10 poena

NAGRADE

Sve ekipe dobijaju zahvalnice, a prve tri i diplome za osvojena mjesta. Prvoplasirana ekipa dobija prelazni pehar „Orjensku bužu“, dar umjetnika i planinara, Dejana Veriga. Takođe, za najbolje su obezbijeđeni i poklon-paketići NVU „Ruke“, sa autohtonim i ručno rađenim gastro-suvenirima.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *