Povodom Evropske nedelje sporta održano druženje na najvišem vrhu primorskih Dinarida

Uspon na Veliki kabao izveden je u organizaciji PK „Subra“ u subotu, 28. septembra povodom Evropske nedjelje sporta, a ostvaren uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore i Ministarstva sporta i mladih. Događaj je protekao u odličnoj atmosferi, po lijepom vremenu, uz učesnike iz Kotora, Tivta, Nikšića, Šibenika, Dubrovnika, Trebinja, kao i manje grupe njemačkih planinara. Uz organizatora, planinarski klub „Subra“, učestvovali su i članovi SRD „Montenegro team“, PK „Pestingrad“, HPD „Sniježnica“ i HPD „Kamenar“, ukupno preko 50 ljudi.

Valjalo je savladati 800 m visinske razlike od Avanturističkog parka „Vrbanj“, preko pl. doma „Orjensko sedlo“ (1600 m), pa sve do 1894 m visokog Velikog kabla, vrha Orjena i cjelokupnih primorskih Dinarida. Da uspon prođe lakše i zanimljivije, postarali su se domaćini s brojnim istorijskim pričama, pretežno vezanim za austrougarsko razdoblje, kao što je to ona vezana za „Kameno srce“ smješteno u podzidu puta ka Orjenskom sedlu – atrakcija koju će ovih dana biti još bolje valorizovana kroz saradnju Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Turističke organizacije Herceg Novi, ali i priča o izlasku na vrh Princa Rudolfa, austrougarskog prestolonasljednika.

Na Veliki kabao je izašla kolona od blizu 40 planinara, dok je manji dio izveo uspone na obližnje vrhove, Kosmaš (1720 m) i Mali kabao (1810 m). U povratku su se svi učesnici okupili u, i oko planinarskog doma na Orjenskom sedlu na zajedničkom ručku i druženju.

Evropska nedjelja sporta je projekat koji je pokrenula Evropska komisija, a nacionalni koordinator za Crnu Goru je Ministarstvo sporta i mladih.

Pomenimo na kraju da su članovi HPD „Kamenar“ iz Šibenika bili gosti HPD „Dubrovnika“ u pl. domu na Vrbanju, a da su, osim zajedničkog uspona na vrh primorskih Dinarida, sutradan imali organizovano razgledanje starog jezgra Kotora i Herceg Novog, uz pratnju vodiča iz domaćih planinarskih klubova, Pestingrada i „Subre“, što spada u uobičajenu prekoganičnu saradnju planinara.

UO PK „Subra“


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *