Potpisan sporazum o saradnji i partnerstvu na projektu „VIA DINARICA“

U Zagrebu je 10. juna 2018.godine potpisan Sporazum o saradnji i partnerstvu na projektu „Via  Dinarica“, između Udruge Via Dinarica Croatia i Planinarskog saveza Crne Gore. Sporazum su  ispred navedenih organizacija potpisali  njihovi predsjednci Alan Čaplar i prof. dr Dragan Bulatović. Sporazum je sklopljen u cilju sprovođenja projekta i programa od zajedničkog interesa na prostoru Dinarskog gorja.

Projekat Via Dinarica se odnosi na  više od hiljadu kilometara dugu međunarodnu turističko-planinarsku stazu koja, preko Dinarskog gorja, povezuje sedam balkanskih  zemalja,  od Slovenije na sjeverozapadu do Albanije na krajnjem jugoistoku. Staza počinje ispod zemlje u Postoinskoj jami, a završava se na najvišem vrhu Dinarida Maja Jezerce 2694 m i usput posjetiocima pruža mogućnost  da istraže divljinu i osjete čari jednog od najbolje očuvanih prirodnih područja u Evropi.  Ciljevi projekta se odnose na  razvoj i promociju planinskog turizma i socijalnog partnerstva, podršku ekonomskom razvoju i osnaživanje preduzetništva lokalnog stanovništva, podsticanje i očuvanje tradicionalnih  djelatnosti, unapređenje planinarske infrastrukture, te briga o promociju i zaštiti prirodne i kulturne baštine.

Potpisnici sporazuma će graditi partnersku mrežu „Via Dinarice“, voditi brigu o dionicama ovog planinarskog puta,  međusobno razmjenjivati informacije i dogovorno sarađivati sa drugim organizacijama koje djeluju na području Dinarskog gorja. Takođe, partnerske organizacije će organizovati za svoje članove, kao i za  zainteresovane  građane i organizacije različite akcije (promocije, savjetovanja, Via Dinarica Day), sve sa ciljem promocije i daljeg unapređenja ovog projekta. Partneri će zainteresovanim posjetiocima pružati informacije o turističko-planinarskim sadržajima i ponudi duž ovog nadasve uzbudljivog i interesantnog  puta.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *