NAKON SVEGA OSTAJE PRIČA – održana promocija monografije Stipe Božića „San o Everestu“

U utorak 16. jula u 20 sati tražilo se mjesto više u prerpunoj sali Narodne biblioteka  u Podgorici, a povod je bio promocija monografije Stipa Božića „San o Everestu“.  Promocija je organizovana povodom 40 godina od antologijskog prvog  uspona Jugoslovenske ekspedicije na  Mont Everest, 1979. godine, do tada neosvojivim zapadnim grebenom. Ovaj veliki uspjeg do današnjeg dana nije ponovljen.

Na promociji su govorili: Milan Radović, predsjednik PK „Visokogorci Crne Gore“, Dragutin Šlagi Vujović, učesnik crnogorske ekspedicije na Everestu, prof. dr Dragan Bulatović, predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore i Stipe Božić autor monografije. U ulozi moderatora bila je Suzana Bošković.

Govoreći o značaju Božićevih alpinističkih podviga i uopšte njegovog cjelokupnog  djela, te njegovom doprinosu razvoju i unapređenju planinarstva u našem regionu, prof. dr Dragan Bulatović je između ostalog istakao „Ono što posebnu vrijednost daje podvizima Stipe Božića, i čini ih znatno  vrednijim od uspjeha u drugim sportovima, jeste i činjenica što Stipe na ekspedicijama nije bio samo alpinista, već i izvještač i snimatelj. Stipe je u surovim planinskim uslovima radio sve ono što u gradskoj udobnosti rade cijeli timovi ljudi, ako govorimo o drugim sportovima. Zahvaljujuću ogromnoj volji i snazi, te želji da to što je vidio i doživio podijeli sa drugim ljudima, Božić je donio fotografije i snimke sa mnogih planininskih vrhova i drugih udaljenih mjesta koja će zauvijek ostati iznad iskustva najvećeg broja ljudi. Pored svega toga Stipe je svoja planinarska iskustva spasio od zaborava i pretočio  ih u vrijedne i zanimljive knjige, koje su nezaobilazno štivo za sve avanturiste i ljubitelje prirode.“

Milan Radović je u svom obraćanju iznio zanimljive tehničke i organizacione detalje o ovom veličanstvenom podvigu, jednom od najvećih u istoriji himalajizma, u kome je učestvovalo 25 alpinista iz SFRJ. Na kraju su četvorica njih Nejc Zaplotnik, Andrej Štremfelj, Stane Belak i Stipe Božić ponosno razvili jugoslovensku trobojku na „krovu svijeta“.

Učesnik  dvije crnogorske ekspedicije na Mont Everest koji je  2010.godine dosanjao san o Everestu, Dragutin Šlagi Vujović, prenio je prisutnima svoja iskustva sa najvišeg vrha.

Stipe Božić je održao inspirativno i nadahnuto, multimedijalno predavanje i podsjetio brojne posjetioce na herojski uspjeh četvorice članova ekspedicije i podrobno objasnio kako je tekao put do krova svijeta.

Monografija „San o Everestu“ donosi dramatične zapise sa prve Jugoslovenske ekspedicije na najviši vrh svijeta na koji je Stipe, zajedno sa još četiri člana ekspedicije stigao najtežim smjerom, do tada nepenjanim Zapadnim grebenom. Pored zapisa samog autora koje je za vrijeme ekspedicije slao „Slobodnoj Dalmaciji“, u knjizi se nalaze zapisi i drugih učesnika ekspedicije koji su pisali o jednom od najvećih alpinističkih dometa u istoriji himalajizma. Monografija je bogato ilustrovana brojnim fotografijama sa same ekspedicije.

Organizatori ovog događaja pored našeg Saveza bili su PK „Visokogorci“ i JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, uz podršku Ministarstva sporta i mladih.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *