Popularna staza u kanjonu Mrtvice još jednom markirana

U nedjelju 2. aprila 2017. članovi planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore“ izveli su radnu akciju na uređenju  planinske staze Naionalne mreže br. 402, na potezu Međuriječje-Plaža u kanjonu Mrtvice. Tokom akcije, na kojoj je učestvovao i predsjednik Planinarskog Saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović, „Visokogorci“ su obavili čišćenje šiblja i uklanjanje palih stabala  sa staze, a takođe su obnovljene i markacijske oznake na dijelu staze gdje je to bilo potrebno.

U cilju što bezbjednijeg kretanja posjetilaca ponovo je probijena prečica  koja vodi od krčme „Kod Raša“ (pored magistrale) do mosta Smokvina, tako da sada posjetioci kanjona odmah po napuštanju vozila sa parkinga skreću na stazu i izbjegavaju nekoliko stotina metara kretanja magistralnim putem. Pošto je navedena prečica tek obnovljena i prolazi strmim terenom potreban je dodatni oprez pri kretanju,  dok se staza ne stabilizuje i utaba.

Staza u kanjonu Mrtvice je vjerovatno najposjećenija planinska staza u Crnoj Gori, u periodu mart-jun ovom stazom svakog vikenda prođe više stotina posjetilaca, pa je njeno uređenje i održavanje od izuzetne važnosti za bezbjedno i sigurno kretanje.  Međutim, poseban problem predstavlja stalno uništavanje markacijskih oznaka od strane NN lica. Tako da su „Visokogorci“  u nedjelju, po ko zna koji put u poslednje tri godine, ponovo  morali  markirati dionicu od Međuriječja do Danilovog mosta, jer su NN lica jesenas postavljene markacije prefarbala bijelom bojom.

Takođe, u gornjem dijelu kanjona od kuće Bulatovića do Plaže, NN lice je na više mjesta iscrtalo markacijske oznake koje nijesu u skladu sa standardima (znatno većih dimenzija i različita nijansa crvene boje).

Ovim putem molimo sve posjetioce, građane i lokalno stanovništvo da se prema planinskim stazama, koje predstavljaju javna dobra, odnose sa dužnom pažnjom, u skladu sa propisima, te  da iste na bilo koji način ne oštećuju, uništavaju ili zaprečuju.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *