Pod Ljubišnjom održan Planinski festival

Planinarski savez Crne Gore minulog vikenda organizovao je 6. Planinski festival „Pljevlja 2023“, uz tehničku podršku Kluba vojnih planinara „Kapetan“.

Festival je otvoren 11. avgusta 2023, koktelom dobrodošlice, a prisutne su pozdravili predsjednica Planinarskog saveza Tatjana Ivanović i predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Nakon uvodnih govora promovisan je novi broj časopisa „Planinarske novine“, o kojem je govorila zamjenica glavnog urednika Jelena Jovanović, a potom je predsjednik KVP „Kapetan“ Miloje Knežević prezentovao dosadašnji rad tog Kluba, uz prikaz dokumentarnog filma „Crnogorska ekspedicija Olimp 2022“.

Publika je, nakon prikaza uspona na Olimp odgledala i dokumentarni film „Pljevlja na krovu Crne Gore“. U završnici prve noći Ivanović je uručila zahvalnice svima koji su podržali organizaciju Planinskog festivala, nakon čega su posjetioci uživali u koncertu solistkinje Anastasije Vojinović uz prateću gitaru i Luke Radovića sa bendom.

Voditelj programa bio je Alen Džakić.

Drugog dana Festivala, organizovan je izlet na meandre rijeke Ćehotine, posjeta manastiru Sveta Trojica, Husein-pašinoj džamiji, stalnoj arheološkoj postavci JU Zavičajni muzej Pljevlja i privremenoj postavci gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja.

Nakon obilaska znamenitosti Pljevalja za učesnike je organizovan prevoz iz mjesta Vrba do Trišove poljane, gdje je podignut planinarski kamp.

Nakon zajedničke večere, planinari su nastavili druženje, kojem su se pridružili predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš sa članovima kabineta.

U kampu je uz logorsku vatru bilo mnogo prijatnije provesti hladnu noć pod Ljubišnjom, jer je temperatura bila svega četiri stepena.

U nedelju, 13. avgusta, grupa je u 10 sati krenula ka vrhu Ljubišnje. Prije uspona planinare su pozdravili predsjednica Saveza Tatjana Ivanović i predsjednik KVP „Kapetan“ Miloje Knežević. Neprekidna kolona planinara uživala je u ljepotama planine Ljubišnje, i nakon sat vremena, svi su bili na vrhu visokom 2.238 metara nad morem, čime je krunisan treći dan manifestacije Planinski festival.

Predavanje o geografskom položaju i karakteristikama planine Ljubišnje, održao je profesor Asim Kuhinja.

Veliki broj prisutnih ljudi na otvaranju festivala u centru Pljevalja, koji su propratili svečano otvaranje i večernji program Festivala, značio je dobar početak manifestacije, a sa ponosom ističemo da je oko 200 planinara i rekreativaca bilo prisutno u kampu pod Ljubišnjom, te priličan broj djece i mladih koji su uzeli učešća na kampovanju i usponu na planinu.

Planinarski savez Crne Gore zahvaljuje prijateljima sporta i zdravih aktivnosti, koji su podržali i doprinijeli organizaciji i realizaciji manifestacije Planinski festival „Pljevlja 2023“ – Ministarstvu sporta i mladih, Ministarstvu odbrane, Opštini Pljevlja, Rudniku uglja Pljevlja, Centru za kulturu Pljevlja, TO Pljevlja, Zavičajnom muzeju Pljevlja, Crnogorskom savezu sportske rekreacije „Sport za sve“, SRD „Pivara Trebjesa“, DOO “Taša”, Gradskom orkestru tamburaša Pljevlja, RTV Pljevlja i članovima KVP „Kapetan“ na izvanrednoj tehničkoj podršci.

Hvala svim planinarima i ljubiteljima prirode, koji su tokom tri dana trajanja Festivala, učestvovali na aktivnostima predviđenim programom i svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju i učinili je nezaboravnom.

Bio je ovo festival planinarstva, ljubavi, prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Do narednog festivala, želimo vam što više boravaka u prirodi, na planinama i druženja sa planinarima.

Pridružite nam se da zajedno idemo ka vrhovima!

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *