Planinarski savez Crne Gore proslavio je veliki jubilej 70 GODINA NA VISINI

Svečanom akademijom  pod nazivom 70 GODINA NA VISINI Planinarski savez Crne Gore obilježio je 70 godina postojanja i uspješnog rada. Akademija je uz prisustvo uglednih gostiju, brojnih planinara i planinarki iz zemlje i regiona, te građana Kolašina održana u kolašinskom Centru za kulturu, u ponedjeljak 27.decembra 2021.godine.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Saveza prof. dr Dragan Bulatović je kazao „večeras  iskazujemo respekt i zahvalnost prema  generacijama  planinara  koji su, u decenijama iza nas, nesebečno ulagali  svoje vrijeme, energiju, znanje i nepresušni entuzijazam, da bi uzdigli crnogorsko  planinarstva na današnji nivo. Ovo je prilika da se podsjetimo velikih pregalačkih napora i sjajnih rezultata koje su crnogorski planinari ostvarili na različitim poljima planinarstva. Zahvaljujući tim ljudima i takvim rezultatima Savez je opravdao svoju Misiju, uspješno ispunjavao svoju društvenu ulogu i funkciju, zavrijedio društveni ugled, bio i ostao na visini istorijskog zadatka…“ i dodao „večeras na ovom svečanom skupu sa zadovoljstvom sumiramo ostvarene rezultate i odajemo priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ovo je takođe prilika  da iskažemo odlučnost i pošaljemo snažnu poruku  da će Planinarski savez i svih 29 planinarskih klubova koji čine našu porodicu, kao i sve planinarke i planinari  sa istim žarom i posvećenošću i dalje  raditi na ostvarivanju naše planinarske Misije“. On je izrazio   uvjerenje da će i podrška države i nadležnih institucija u narednom periodu biti veća i snažnija. „Kod vrednovanja rezultata u planinarstvu pored sportskog i rekreativnog aspekta, moraju se uzeti u obzir i vaspitni i obrazovni  aspekti planiarstva. Zbog specifičnih znanja sa kojima raspolažu i vještina sa kojima vladaju planinari, planinarstvo predstavlja oblast od posebnog društvenog interesa i tako bi trebalo da se tretira od strane društvene zajednice“ kazao je  Bulatović i podsjetio prisutne da je razvojni put Planinarskog saveza, put uspjeha i stalnog uzdizanja, započeo upravo u Kolašinu njegovim osnivanjem 21.novembra 1950.godine.

Predsjednik Skupštine Planinarskog saveza mr Luka Mitrović ukazao je na konstantno organizaciono jačanje Saveza koji u ovom trenutku broji 29 planinarskih klubova i izrazio očekivanje da će se taj broj u budućnosti povećavati. Podsjećajući na izuzetne uspjehe crnogorskih alpinista Mitrović je kazao “ Siguran sam da će i neke druge generacije slaviti nove uspjehe”.

Ispred Opštine Kolašin prisutne je pozdravio potpredsjednik Bojan Kuburović. On je između ostalog kazao da je „crnogorski gorštački narod vjekovima okrenut planinama, gdje god stanemo u Crnoj Gori vidimo planine“. Kuburović je kazao da podrška Savezu o strane  Opštine Kolašin nikada nije izostajala, te podsjetio na kolašince koji su vodili Planinarski savez Gojka Vlahovića, Darka Brajuškovića i aktuelnog predsjednika Dragana Bulatovića. On je u kolašince svrstao i doajena planinarstva Mija Kovačevića koji je poslednje decenije života najviše boravio u Kolašinu.

Predsjednik Crnogorskog Olimpijskog komiteta mr Dušan Simonović čestitajući jubilej ukazao je na dugogodišnju uspješnu saradnju Planinarskog saveza i COK-a. Simonović je dalje kazao da su vrhovi i visine koje dotaknu planinari obavezujući za crnogorske sportiste da uvijek budu bliži vrhovima.

Prisutne je ispred Planinarskog saveza Republike Srpske pozdravio predsjednik Ljubiša Aramanda koji je u Kolašin stigao u društvu sa potpredsjednikom Milanom Vujovićem, načelnikom Draganom Kuzmanovićem i predsjednikom nadzornog odbora Radojem Vojvodićem. On je podsjetio na dugogodišnju uspješnu saradnju dva saveza koja je 2017.godine krunisana potpisivanjem Sporazuma o saradnji.

Ispred Planinarskog Srbije svečanosti su prisustvovali članovi Upravnog odbora PSS Valentina Toković i Fahir Demčović.

U okviru svečanosti prikazan je dokumentarni film 70 GODINA NA VISINI koji govori o najznačajnijim rezultatima Planinarskog saveza koji su ostvareni na različitim poljima u širokom spektru djelovanje ove organizacije. Pročitane su i čestitke koje su uputili Roland Stierle predsjednik Evropske unije planinarskih asocijacija EUMA i Boris Mićić predsjednik Evropske pješačke asocijacije ERA.

U umjetničkom dijelu programa predstavila  se sjajna Ženska pjevačka grupa „Đude“, koja djeluje u okviru KUD-a „Mijat Mašković“,  sa narodnim pjesmama iz kolašinskog kraja.

Program je odlično vodila Suzana Bošković.

Na kraju  svečane Akademije dodijeljena su jubilarna priznanja zaslužnim pojedincima,  planinarkama, planinarima i  institucijama. U ime nagrađenih biranim riječima se  zahvalio prof. dr Saša Popović.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *