Planinarski Savez Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji Zeleni dani 2019

Planinarski savez Crne Gore predstavio je svoje aktivnosti na Međunarodnoj konferenciji Zeleni dani 2019: “Ostvarivanje potencijala za zeleni rast”, u organizaciji Vlade Crne Gore, Privredne komore i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koja je održana 5. i 6. juna 2019. u hotelu “Hilton” u Podgorici. Za učesnike Side Eventa, predsjednik Saveza dr Dragan Bulatović održao je prezentaciju „Eko ture“ u okviru koje je govorio o djelokrugu rada, dosadašnjim rezultatima, prioritetnim ciljevima i budućim planovima našeg Saveza.

„Planinarski savez vrijedno radi na popularizaciji razvoju i unapređenju svih vidova planinarskih aktivnosti i promociji zdravih stilova života. Pored organizacije izleta, pohoda takmičenja, edukativnih programa i sl. posebne napore  ulažemo u valorizaciju turističkih potencijala crnogorskih planina i zaštitu planinske prirode. Savez je pouzdan partner Vlade i Ministarstva održivog razvoja i turizma na polju razvoja i unapređenja planinarske infrastrukture koji se realizuje kroz višegodišnji projekat Wilderness Hiking & Biking. Planinarski savez zajedno sa klubovima domaćinima održava Nacionalnu mrežu planinskih staza od nekoliko hiljada kilometara i na taj način daje veliki doprinos održivom turističkom razvoju“ istakao je između ostalog Bulatović. Učesnici događaja imali su priliku da se upoznaju i sa novim brojem Planinarskih novina.

Konferencija  Zeleni dani 2019 imala je  cilj da pokaže da je pitanje životne sredine sastavni dio ekonomskog razvoja. Namjera je da inspiriše poslovne krugove i predstavnike vlasti da ulažu u izgradnju “zelenije” budućnosti, sa fokusom na važnost integracije ekonomskih i ekoloških politika na način koji otvara mogućnosti za nove izvore privrednog rasta.

Posjetioci su imali priliku da čuju šta je zelena ekonomija i gdje leže njeni potencijali. Naglasak je stavljen na specifične sektore javnih politika kao što su proizvodnja energije i energetska efikasnost, inovacije i nauka, klimatske promjene, održivi transport i poljoprivreda, upravljanje otpadom, zemljištem i vodama i eko-turizam. Središnje teme bile su poslovni modeli za cirkularnu ekonomiju i inovacije kroz saradnju, jer potrebno je investirati više sredstava u naučnoistraživački rad, neophodna je bolja međusektorska saradnja u kreiranju javnih politika.

U uvodnom dijelu govorili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić. Konferencija je okupila više od 500 učesnika i 40 govornika među kojima su istaknuti stučnjaci, kreatori politika, akademici i poslovni lideri.

Plenarnim sesijama o klimatskim promjenama, e-mobilnosti, baštinjenju inovacija za zeleni rast, cirkularnoj ekonomiji i upravljanju otpadom, resursnoj efikasnosti i biznisu, te finansiranju zelenog rasta, među ostalima, učestvovali su ministri Pavle Radulović i Dragica Sekulić, glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević, regionalni i međunarodni eksperti, predstavnici kompanija i akademske zajednice.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *