Planinarski klub „Subra“ i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena – popravljali put prema Vratlu i čistili korito Kotobiljskog izvora

Hercegnovski  planinari i zaštitari prirode vrijedno su radili ovih dana na otklanjanju posledica prouzrokovanih nedavnim bujicama na području planine Orjen. Danas su članovi PK „Subra“ popravljali  oštećenja na putu prema planinarskom domu Za Vratlom, dok su predstavnici Agencija za razvoj i zaštitu Orjena juče radili na izletištu Kotobiljski izvor.

– Nakon što je bujica nanijela 10-ak metara kubnih blata i šljunka, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, kako prenosi Boka News, je 23.novembra,  obavila najurgentnije radove na čišćenju korita Kotobiljskog izvora, kako bi spriječila štete koje su mogle biti izazvane novim najavljenim padavinama za vikend. Odstranjen je splet vegetacije, stijene i odbačena automobilska guma, koji su se nošeni velikom bujicom zaglavili u koritu i izazvali plavljenje platoa odmorišta Kotobiljskog izvora. Nažalost, tom prilikom je odnešen pretežni dio drvenog mobilijara odmorišta. Sigurni smo da ćemo zajedničkim snagama Kotobiljski izvor ubrzo dovesti makar u pređašnje stanje, jer Agencija u kontinuitetu radi na valorizaciji hercegnovskog zaleđa, pa tako i Kotobiljskog izvora, istorijskog mjesta i važne tačke na pješačkoj komunikaciji koja povezuje Herceg Novi sa Orjenom. Ova staza sve je značajnija kao dio ponude aktivnog turizma hercegnovske opštine – ističe se u saopštenju.

Prema riječima Željka Starčevića poznatog hercegnovskog planinara i entuzijaste,  PK „Subra“  održava stazu HN-Borići-Vratlo, pa tako, u granicama svoje mogućnosti, i ovo odmorište. – Juče smo takođe radili na čišćenju korita potoka na Kotobiljskom izvoru, da izbjegnemo mogućnost novog plavljenja, pa zatim produžili na put Borići-Vratlo, koji je ujedno i markirana pl. staza i predstavlja ulaz u Transverzalu Orjen-Lovćen-Rumija. Rađeno je vanredno čišćenje kanala (koje smo već u sepretembru pripremili za sezonu kiša), kao i ravnanje u velikom nevremenu protekle nedelje najoštećenijeg dijela puta u blizini samog prevoja Vratlo i pl. doma. Na taj način, uz još jedan dio neophodnih radova koji predstoje, zadržali smo mogućnost prolaska terenskog vozila, što je važno ne samo za redovno snabdijevanje i održavanje pl. doma, već i za obližnje katune, kao i za bezbijednost u slučajevima eventualnih vanrednih situacija -zaključio je Starčević.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *