Planinari ispratili zimu tradicionalnom akcijom „U susret proljeću stazom Marka Miljanova“

bdr

Mijo Kovačević na čelu kolone

Spoj mladosti i iskustva, spoj proljeća i zime, ovako  bi se u najkraćem mogla opisati, sada već tradicionalna, akcija  crnogorskih planinara održana u subotu 24.marta 2018.godine. Dvadeset i troje planinara okupilo se u 9.00 h, kod spomenika generalu Đoku Miraševiću u Doljanima, u organizaciji PK „Visokogorci“, Planinarskog saveza i Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“. Akciju je podržalo Ministarstvo sporta. Nakon okupljanja, učesnici su, u organizovanoj koloni, krenuli markiranom stazom koja vodi preko Peute i Vrbice do Orljeva i dalje do postavljenog cilja – starog grada Meduna. Iako je proljeće  kalendarski već počelo 20.marta,  snijeg koji ih je dočekao kod vode Peute ukazivao je da se zima lako ne predaje. Upravo snijeg koji je padao prethodnih dana i loša vremenska prognoza uticali su da interesovanje za akciju i broj učesnika bude na znatno manjem nivou nego prethodnih godina. Nakon kraće pauze za doručak i osvježenje čistom izvorskom vodom, kolona je nastavila najprije makadamskom cestom, a potom starim ilirskim putem iznad Gornje Vrbice do Orljeva.  Na ovom dijelu je već bilo je dovoljno  snijega za grudvanje i druge zimske vragolije oduševljenih planinara. Na vrhu kamenih serpentina, po starom dobrom  običaju,  pauza i uživanje u pogledima na Podgoricu u daljini, kao i na ljepote sela Vrbica, Kakaricku goru i snijegom zaogrnutu Fundinu.  Na Orljevu  je učesnike pohoda  dočekao doajen crnogorskog planinarstva Mijo Kovačević i poveo dalje do Meduna i muzeja „Marka Miljanova“. Najmlađi planinar u koloni bio je jednoipogodišnji Vuk Bošković koji je i ove godine došao sa roditeljima Jelenom i Ljubišom. U koloni  je bio i sedmogodišnji Uroš sa svojim tatom, kao i Radovići Stefan i Nemanja. Braća Đajići, Dušan i Jakov ovog puta su stigli automobilom sa majkom Marijom. Učesnici akcije su ukupno prepješačili oko 14 km i prilikom uspona savladali 550 m visinske razlike.

U ime Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, planinare su kod muzeja, uz riječi tople dobrodošlice,  dočekali  predsjednik dr Radomir Prelević i sekretar Pero Gošović. U skladu sa tradicionalnim kučkim gostoprimstvom, učesnici akcije su posluženi priganicama i medom, te poznatim medunskim vinom i rakijom. Nakon prigodnog obraćanja  Pera Gošovića i  predsjednika  Planinarskog saveza dr Dragana Bulatovića, kustos muzeja dr Vukić Ilinčić, održao je za  prisutne istorijski čas o drevnom  gradu Medunu, kao i o liku i djelu Velikog vojvode Marka Miljanova, koji predstavlja jednu od ključnih istorijskih ličnosti naše zemlje iz druge polovine 19. vijeka. U ime „Visokogoraca“ Milan Radović se zahvalio planinarima na učešću, a  Fondu za razvoj Kuča na lijepom i srdačnom dočeku. Na kraju su planinari, uz pratnju kustosa, obišli stalnu postavku  eksponata u muzeju. Lijep provod i dobro raspoloženje upotpunio je snijeg koji je počeo da pada oko podne na Medunu. Umjesto zaključka, ponovićemo riječi sa početka ovog teksta: spoj iskustva i mladosti, spoj zime i proljeća uvijek predstavljaju dobitnu kombinaciju!


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *