Osnovana Balkanska planinarska unija BMU

Incijativa Balkanskih planinarskih saveza koja je sazrijevala više godina,a potvrđena na Kopaoniku 2007. godine uspješno je okončana obrazovanjem planinarske institucije regionalnog i međudržavnog značaja na prostorima Balkana.Ideja je konačno finalizirana na Osnivačkoj Skupštini 28. oktobra 2009. godine , na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini. Domaćin je po dogovoru definisan na sastanku oktobra 2008. god u Turskoj. Planinarski savez BiH
Osnivačku Skupštinu je organizovao i pripremio primjerno i na opšte zadovoljstvo svih delegiranih učesnika. Na Osnivačkoj skupštini su kao osnivači bili: Planinarski savezi, asocijacije i federacije Srbije, Bugarske, Turske, Makedonije, Albanije , Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a kao gost i Planinarski savez Hrvatske. Skupština je održana u hotelu „Maršal“ na na olimpijskoj Bjelašnici. Osnivačka skupština je usvojila Statut i izvršila izbor upravnih organa, utvrđene osnove plana rada.Odlučeno je da sjedište bude u Beogradu, gdje će se izvršiti i registracija. Predložen je i usvojen redoslijed domaćina godišnjih Skupština kao i prioritetni zadaci i aktivnosti za naredne 4 godine, koliko i traje mandat organa BMU.
Savez zvanično počinje funkcionisati od momenta registracije odnosno januara 2010.godine, a statutarne obaveze članicada se izmire do početka aprila mjeseca svake godine.
Poslije više predloga usvojen je službeni naziv Balkaska paninarska unija (BMU). Za pedsjednika BMU je izabran dr. Ugrinovski iz Makedonske planinarske federacije, generalni sekretar je iz Planinarskog saveza Srbije. U nadzorni odbor su određeni delegati PSCG, PS Albanije i PS Srbije. Domaćin naredne Skupštine u oktobru 2010. god. biće Planinarska federacija Turske,zatim Bugarska, Albanija, a Planinarski savez CG biće 2013.godine.
Planinari PSCG su automatski postali članovi BMU, a time i korisnici svih
pogodnosti udruživanja i obaveza po statutu BMU.
Za 2010. godinu dogovoreni su susreti planinarskih klubova (PS BiH je domaćin susreta 2010.god – PD Konjuh – Tuzla) i više međudržavnih takmičenja iz planinarske orjentacije,orjentiringa, slobodnog penjanja, planinskog biciklizma i pl. trčanja( maratona). Organizator i mjesto održavanja , kalendar aktivnosti na nivou BMU, planovi i propozicije biće dogovorene do kraja marta na nivou BMU i objavljene.Sve aktivnosti biće propraćene preko elektronskog časopisa, na engleskom jeziku gdje svaka članica BMU ima svoju stranicu i link za svoje aktivnosti i posebno mjesto je dizajnirano za reklamne i druge aktivnosti na principu održivosti.
U cilju što kvalitetnijeg prezentovanja balkanskoj i svijetskoj javnosti rada klubova i saveza ( federacija) , prirodnih, kulturnih i turističkih potencijala članica BMU formirano je uredništvo iz svih država. Neophodno je više saradnika ovog časopisa iz Planinarskog Saveza Crne Gore , poželjno je znanje engleskog jezika. Prilozi se dostavljaju članu uredništva PSCG koji izdanje verifikuje i linkom dostavlja na engleskom jeziku , a sažetak na maternjem
Osnivačkoj skupštini BMU su kao delegati Planinarskog saveza Crne Gore prisustvovali i aktivno uzeli učešća u radu Skupštine. Po završetku oficijelnog dijela druženjem uz pjesmu i igru do kasno u noć prevaziđene su u duhu planinara sve jezičke i druge barijere. Bilo je i dogovora već starih poznanika o međuklupskoj i drugoj saradnji i evociranja uspomena i razmjena poklona.
Zajedničkim usponom narednog dana na vrh Bjelašnice i polaganjem vijenaca na spomen obilježje smrzlim planinarima nastavljeno je druženje. Vodička služba PD „Bjelašnica „ iz Sarajeva i stanica GSS Sarajevo su i pri ovom usponu pokazali svoju umiješnost i stručnost, jer su se na ovoj planini vremenske prilike mijenjale iz sata u sat.
Nije izostala ni posjeta istorijskom jezgru starog Sarajeva gdje je,takođe, na spomenik izginuloj djeci Sarajeva u potonjem ratu položen vijenac planinara BMU. Kiša nije omela učesnike da uz pomoć domaćina i nesebičan trud pri prevođenju na više jezika vodič Uprave Kantona Sarajevo veoma uspješno prezentuje vrijedne kulturno istorijske objekte svih konfesija i epoha Sarajeva i posebno da uživaju u obilasku Baš čaršije.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *