Održane su Generalne skupštine EUMA-e i BMU u Skoplju – Dragan Bulatović ponovo izabran za EUMA revizora

U Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, održan je, od 29. aprila do 2. maja 2022.godine, veliki planinarski skup, koji je okupio predstavnike međunarodnih planinarskih asocijacija BMU, EUMA i UIAA. Sjajan domaćin ovog važnog i zanimljivog skupa bila je Planinarska federacija Sjeverne Makedonije na čelu sa prof. dr Jovicom Ugrinovskim. Tokom pet dana održane su godišnje Skupštine BMU i EUMA, sastanci stručnih komisija UIAA i brojni drugi događaji i sastanci na marginama skupa. Takođe, u okviru projekta ERASMUS Plus , koji implementira EUMA, održan je dvodnevni stručni skup o planinarskim domovima Multiplier sport event Huts, koji je pripremila ekspertska radna grupa. Učesnici iz cijelog svijeta ovaj će događaj pamtiti osim po važnim odlukama za dalji razvoj planinarstva i po sjajnom druženju na koncertu legendarnog gitariste Vlatka Stefanovskog koji za njih upriličen u restoranu Vinarije Kamnik u Skoplju.

Generalna skupština Balkanske planinarske unije BMU održana je u petak 29. 4. 2022. godine. Skupština je usvojila Izvještaj o radu za 2021. godinu koji je predstavio predsjednik Martin Šolar. Nakon toga prešlo se na usvajanje Plana aktivnosti za 2022. godinu. Andrej Ivošev iz PS Srbije predstavio je Prvenstvo u sportskom penjanju na prirodnoj stijeni koje će se održati u Niševačkoj klisuri, kao i Balkanski sastanak komisija za mlade planinare. Prof. dr Ersan Bašar upoznao je prisutne sa uslovima za učešće na Ekspediciji Ararat 2022. koju organizuje Turska planinarska federacija TDF, krajem avgusta, a u kojoj će uzeti učešće planinari iz zemalja članica BMU. Predstavnici PS BiH su predstavili manifestaciju Dan planinara i planinarenja u BiH. Na skupštini je raspravljano o budućim odnosima između BMU i EUMA-e. Na kraju je odlučeno da će domaćin generalne Skupštine BMU 2023. biti Grčka.

Generalna skupština Evropske planinarske asocijacije EUMA-e održana je u subotu 30. 04. 2022. u Hotelu Park uz prisustvo delegata iz svih zemalja članica. Skupštinom je predsjedavao predsjednik EUMA-e Roland Stierle. Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem predstavio je potpredsjednik Jan Bloudek iz Češke, dok je revizorski izvještaj predstavio prof. dr Dragan Bulatović. Izvještaji su jednoglasno usvojeni. U nastavku je bilo riječi o EUMA aktivnostima za 2022. kao i o dugoročnim ciljevima i prioritetima. Jan Bloudek je podnio izvještaj o statusu projekta ERASMUS +. Vođena je diskusija o modelima uključivanja regionalnih organizacija (BMU, CAA…) u EUMA, kao i o izmjenama Statuta i sjedišta organizacije, te o EU strategiji za šume.
Predsjednik PSCG Dragan Bulatović ponovo je izabran za EUMA revizora, dok je za drugog revizora izabran Belgijanac Stijn Toth.Usvojen je budžet za 2023. Za domaćina godišnje Skupština za 2023.godinu izabrana je  Velika Britanija, dok će 2024. ta čast pripasti Hrvatskoj. Na Skupštini su primljene i četiri nove  članice EUMA porodice, a to  su planinarske federacije Rumunije, Bugarske, Mađarske i Norveške.

U ime Planinarskog saveza Crne Gore godišnjim skupštinama BMU i EUMA su prisustvovali predsjednik Saveza i Generalni sekretar BMU prof.dr Dragan Bulatović i član UO PSCG prof. dr Saša Popović.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *