Održana tradicionalna manifestacija STAZOM VELJKA VLAHOVIĆA 2020

U subotu 5.septembra 2020.godine na Trmanju je sedmi put održana tradicionalna planinarska manifestacija “Stazom Veljka Vlahovića”. Akcija je počela u 9 sati na magistralnom putu Podgorica Kolašin, na lokalitetu Abisinija odakle je organizovana kolona planinara, antifašista i ljubitelja prirode krenula u pohod do Veljkove rodne kuće na Trmanju. Živopisnu planinsku stazu dugu oko 8 km, učesnici su  prešli za tri sata savladavši oko 800 metara visinske razlike.

Kod spomenika na Trmanju, organizovan je prikladan program tokom koga su se učesnicima akcije, mještanima i gostima  obratili organizatori i ugledni gosti. Vijenac na bistu Veljka Vlahovića, položili su Darko Bulatović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina, Tatjana Ivanović iz Planinarskog saveza Crne Gore  i Slavica Vlahović predstavnica MZ Trmanje.

Prisutne je u ime Planinarskog  saveza Crne Gore pozdravio predsjednik prof. dr Dragan Bulatović. On se zahvalio svim učesnicima manifestacije i posebno čestitao onima koji su toga dana prošli planinskom stazom od Abisinije do Trmanja, istakavši da bi svaki građanin Crne Gore trebalo makar jednom u životu da prođe stazom “Veljka Vlahovića”. Ne radi se o običnoj planinskoj stazi smatra Bulatović,  već je “pohod stazom “Veljka Vlahovića”  planinarski pohod u nataknutnoj prirodi, ali i istorijsko putovanje u slavnu prošlost” i dodaje “Veljko  je svojim životom i djelom zadužio Crnu Goru, ali se nameće utisak  mu se Crna Gora  još nije odužila, kao što se nije valjano odužila ni mnogim drugim rovačkim i crnogorskim vitezovima, borcima za pravo čast i slobodu Crne Gore”. Bulatović je kazao da je cilj manifestacije da se široj javnosti, naročito mladima približi svijetli lik i besmrtno djelo Veljka Vlahovića i da se tako na najbolji način promovišu ideali pravde, slobode i solidarnosti za koje se borio cijelog života. “Veljko se beskompromisno borio protiv fašizma i svake nepravde, uvijek je je bio na strani slabih i potlačenih, a  uvijek odlučno protiv silnih i bahatih.” Zato Crnogorski planinari i antifašisti nastavljaju svoj hod stazom Veljka Vlahovića, i 45 godina nakon njegove smrti jer  na njegovo ime i djelo  nikada nije pala ni jedna jedina sjenka. Staza Veljka Vlahovića vodi pravom cilju, vodi pravdi i slobodi, vodi u ljepšu i svjetliju budućnost, zaključio je na kraju Bulatović.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović pozdravio je prisutne i izrazio uvjerenje da će ova manifestacija iz godine u godinu bivati masovnija, te da će je Opština Kolašin i  ubuduće podržavati. U emotivnom obraćanju on je pored Veljka Vlahovića istakao i  junaštvo i vrline njegovog oca MIlinka, braće Branka i Dušana i sestre Dunje.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nadahnuto je govorila o ovom velikanu crnogorske istorije. Niko kao Veljko Vlahović nije tako lijepo opisao Crnu Goru njene planine i njenu slobodu. Medenica je to potkrijepila dijelom tog opisa koji je pročitala.

U svom obraćanju predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić sa prisutnima je podijelio sjećanje na susret sa Veljkom Vlahovićem krajem šezdesetih godina prošlog vijeka.

Zoja Bojanić Lalović, odbornica u Skupštini Glavnog grada i direktorica podgoričke  Gimnazije “Slobodan Škerović” u svom obraćanju je  istakla da je za Trmanje vežu najljepše uspomene iz djetinjstva, gdje je kod svoje ujčevine provodila vrijeme i slušala priče o velikanu naše istorije Veljku Vlahoviću. Upravo tamo je naučila kako se voli svoja zemlja i kako se možemo pred svima ponositi našim slavnim precima.

Na samom kraju, pjesnik Budo Vlahović koji piše o Rovcima, Crnoj Gori, kamenu rovačkom, pa i o ruži majskoj i lijepoj ženi pročitao je nekoliko svojih pjesama i pobrao aplauze prisutnih.

Program je nadahnuto vodio poznati kolašinski glumac Đorđije Tatić.

Organizatori ovogodišnje manifestacije bili  su: Planinarski savez Crne Gore, PK “Visokogorci Crne Gore”, KVP “Kapetan”, SRD “Montenegro tim” i PK “Montenegro tim”  zajedno sa SUBNOR-om Crne Gore i Mjesnom zajednicom Trmanje. Oni su za sve učesnike manifestacije obezbijedili ručak (vojnički pasulj) i osvježenje u obliku hladnog piva i sokova.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo odbrane i Opština Kolašin. Organizatori su zahvalni na podršci i kolašinskom  Domu zdravlja i Odjeljenju bezbjednosti.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *