Održana prezentacija Moj izbor – Kristofa  Vilickog

Planinarski savez Crne Gore je imao čast i privilegiju da  ugosti jednog od kreatora svjetske istorije alpinizma, gospodina Kristofa Vilickog.

 

 

Slavni poljski alpinista, organizator ekspedicija, istraživač i pisac, čovjek sa nevjerovatnom životnom pričom, prezentovao je crnogorskim planinarima svoje uspone na najviše vrhove svijeta na Himalajima. Prisutnima je predstavio alpinizam kao svoj životni izbor, govoreći o motivaciji i poznatom čovjekovom svojstvu da traži i savladava teškoće, jer samo na taj način osjeća apsolutnu slobodu, radost i vrijednost života. Nikada nije sumnjao u svoje sposobnosti, što je iniciralo brojne solo uspone, koje je izveo na Himalajima. Istakao je da su mu najteži životni momenti bili stradanja prijatelja i članova tima tokom ekspedicija, te nakon toga i susreti sa njihovim porodicama. Ipak, za sebe kaže da je srećan čovjek, rođen u vremenu kada su na Himalaje dolazili samo najbolji alpinisti svijeta, kako bi istražili nove, teške rute i mogućnosti uspona na najveće vrhove.

Predavanje je bilo propraćeno video zapisima i fotografijama sa brojnih ekspedicija, koje je vodio i na kojima je učestvovao tokom 40 godina svoje planinarske karijere.

Vilicki je peti čovjek koji se popeo na svih četrnaest osam-hiljadaša i prvi ikada koji se zimi popeo na Mount Everest, Kangchenjungu i Lhotse. Organizovao je zimske ekspedicije na K2, Nanga Parbat, Broad Peak.

Pored toga što je ostvario fantastične rezultate iz oblasti alpinizma, on je istraživač i pisac.  Izdao je knjige: “Solo-moji samostalni usponi”, “Pakao me nije htio”, “Moj izbor 1”, “Moj izbor 2”, “Priča o Everestu”, “Jedan dan mog života” i “Kruna Himalaja”.

Nagrađivan je za životno djelo i drugim nagradama u kategoriji sporta i to:

  • Nagrada Univerziteta u Vroclavu za doprinos u alpinizmu;
  • Nagrada Princeze od Asturije u kategoriji sport, zajedno sa Rejnoldom Mesnerom, koja je po prvi put dodijeljena nekome za oblast planinarstva;
  • Dobitnik je nagrade Zlatni cepinu septembru 2019.  za životno djelo.

Član je američkog The Explorers Cluba, a zanimljivo je istaći da je Međunarodni astronomski savez  2017. godine, nazvao jedan asteroid “Wielicki”, u čast poljskog penjača.

 

Vilicki je boravio u Crnoj Gori od 16. do 18. aprila.

Planinarski savez Crne Gore zahvaljuje gospodinu Vilickom na posjeti i vremenu koje je posvetio našim planinarima, brojnim članovima klubova koji su prisustvovali predavanju i KIC „Budo Tomović“ na ustupljenoj multimedijalnoj sali.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *