Na planini Bjelasici održana obuka za markirante

U organizaviji Planinarskog saveza Crne Gore, na planini Bjelasici i planinarskom domu “Suvodo”,  je održana obuka za markirante, u periodu 17-19. maj 2024. godine.

Prvog dana obuke, instruktor za markirante PSCG, Željko Starčević, je održao uvodno izlaganje o markacijama, načinu markiranja i stanju na planinskim stazama.

Narednog dana je organizovan uspon do Ursulovačkog jezera, koje je bilo početna pozicija za praktičan rad na markiranju planinske staze ka planinarskom domu Suvodo. Polaznici su vrlo aktivno učestvovali u radu na terenu, koji iziskuje iscrtavanje različitih vrsta markacija, biranje pozicija za njihov položaj, te rešavanje načina obilježavanja travnatog dijela planinske staze. U kasnim popodnevnim satima, nastavljeno je sa teorijskim dijelom izlaganja.

Rešavanje pismenog testa je uslijedilo u nedelju. Ukupno 24 polaznika obuke, iz 11 planinarskih klubova, je uspješno položilo ispitni test.

Planinarski savez Crne Gore zahvaljuje instruktoru za markirante PSCG – Željku Starčeviću, članovima PSK „Berane“, TO Berane i Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, na pomoći u organizaciji, te svim učesnicima na pažnji i sudjelovanju tokom trajanja obuke.

Markirane i uređene planinske staze su veoma važan segment bezbjednosti u planini i doprinose i popularizaciji planinarenja.

Markiranje predstavlja označavanje planinskih (planinarskih) staza, a planinarske oznake se nazivaju – markacije.

Sistem markiranja i uređenja planinarskih staza, koji je još uvijek u upotrebi u Crnoj Gori, ali i u ostalim nekadašnjim jugoslovenskim republikama, potiče iz vremena Kraljevine Jugoslavije, a autor osnovne planinarske markacije je slovenac Alojzij Knafelc.
Najstarija planinarska staza u Crnoj Gori, je izgrađena u 19. vijeku, kako bi austrougarski prestolonasljednik princ Rudolf, izašao na najviši vrh planine Orjen – Veliki Kabao (1894 mnv). Stazu je izgradio uz pomoć vojske njegov tutor, general Varešanin i ona je i dalje u aktivnoj upotrebi.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *