Održana manifestacija Stazom Veljka Vlahovića 2019 PLANINARSKI POHOD U NETAKNUTOJ PRIRODI  I ISTORIJSKO PUTOVANJE U SLAVNU PROŠLOST

Na Trmanju  je 7.septembra 2019.godine održana V tradicionalna manifestacija Stazom Veljka Vlahovića 2019, uz učešće više od sto planinara i ljubitelja prirode iz svih dijelova Crne Gore. Manifestaciju su uveličali svojim prisustvom i osam makedonskih planinara. Ovogodišnjoj manifestaciji pored planinara prisustvovali su i  predstavnici boraca NOR-a, mještani Rovaca i ostali poštovaoci imena i djela Veljka Vlahovića.

Organizatori manifestacije su Planinarski savez Crne Gore, SUBNOR Crne Gore, Mjesna zajednica Trmanje, Planinarski klub Visokogorci, SRD Pivara Trebjesa i PK Montenegro Tim uz podršku Ministarstva sporta i Ministarstva odbrane. Uprkos lošim vremenskim prognozama, vrijeme je poslužilo, pa su učesnici  bez problema prošli stazu dugu oko 8 km od mjesta Abisinija u kanjonu Plastije pa do Veljkove rodne kuće na Trmanju. Stazu su prešli za manje od tri sata i pri tome savladali oko 800m visinske razlike. U okviru oficijelnog programa koji je organizovan na Trmanju, učesnici su minutom ćutanja odali poštu nedavno tragično nastradalom poznatom crnogorskom alpinisti Milanu Radoviću. U ime Planinarskog saveza CG prisutne je pozdravio predsjednik prof. dr Dragan Bulatović. On je istakao u svom obraćanju da je manifestacija Stazom Veljka Vlahovića „Planinarski pohod u netaknutoj prirodi, ali i istorijsko putovanje u slavnu prošlost” i dodao “Danas živimo u turbulentnom  vremenu sveopšte konfiuzije. Uputili smo se  evropskim putem zagledani u tajnu budućnosti. Međutim, da bi nam korak bio siguran, da bi  tajnu odgonetnuli i stvorili jasniju Viziju budućnosti, moramo s vremena na vrijeme zastati i osvrnuti se na svoju slavnu prošlost. Moramo znati ono što smo bili, ono što jesmo, pa ćemo lakše definisati i ono što želimo biti. Trebamo se oduprijeti  univerzalnom bezličju koje donosi globalizacija, njegovati  svoje specifičnosti i  sačuvati svoj identitet….Zbog toga su crnogorski planinari uspostavili  ovu i druge slične manifestacije, koje imaju za cilj da približe, naročito mladima, velikane naše istorije te da  promovišu ideale slobode i pravde za koje su se oni borili.”

Prisutne je pozdravio i Predsjednik opštine Kolašin Milosav Bato BulatovićOn je u svom obraćanju prisutne podsjetio na heroje iz bratstva Vlahovića o kojima je slušao priče još u svom djetinjstvu…takođe je podsjetio na časne i plemenite rovačke odive koje su se udavale u druga plemena i tamo rađale velike ljude i junake. U ime SUBNOR a Crne Gore prisutne  je pozdravio predsjednik Zuvdija Hodžić.

Organizatorima manifestacije i svim prisutnim, na kraju se biranim riječima  zahvalio predsjednik UBNOR-A Kolašin Gojko Vlahović.

Program je nadahnuto vodio Đorđije Tatić, poznati kolašinski glumac.

Za sve učesnike manifestacije organizatori su obezbijedili ručak (vojnički pasulj) i hladno nikšićko pivo i sokove.

Ovogodišnju manifestaciju “Stazom Veljka Vlahovića 2019”, podržala   su dva ministarstva, Ministarstvo sporta i Ministarstvo odbrane, pa im se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo na iskazanom razumijevanju i podršci. Zahvalnost dugujemo i Odjeljenju bezbjednosti Kolašin, koje je i ove godine u cilju bezbjednog održavanja manifestacije, obezbijedilo prisustvo patrole saobraćajne policije, na magistralnom putu Podgorica-Kolašin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *