Održana manifestacija Naš krš

Proteklog vikenda na Orjenskom sedlu (1600 mnv), održano je treće izdanje manifestacije „Naš krš“, čiji je zadatak promovisanje prirodnih vrijednosti krša i očuvanje tradicionalne tehnike gradnje u kamenu na suvo. Centralni događaj bio je V otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe. Tročlane ekipe imale su po petnaest minuta vremena da gomilu pripremljenog kamena pretvore u suvomeđu dugu 4, visoku 1 i široku 0,70 m. Treće mjesto zauzela je ekipa „Šćepandolski zidari“ iz Herceg Novog, drugoplasirani su bili članovi „Brisine“, takođe iz Herceg Novog, dok je prvoplasirana ekipa „Kameno“, sa dva člana iz ovog podorjenskog sela (kapiten: Jovan Bogunović i Svetlana Stanovčić), ojačani sa Štefanom Pikalusom iz Njemačke. Oni će narednih godinu dana biti nosioci prelaznog kamena „Orjenska buža“.

Značaj Prvenstva u manjoj mjeri je sportsko-rekreativni, a puno više kulturološki, budući da se ova tehnika sve manje koristi, te je na pragu zaborava. Suvomeđe i suvozidi uopšte, važan su dio kulturnog pejzaža širom svijeta, ali se pretežno vezuje za Mediteran i njegovo zaleđe, pa tako i za istočnojadransko priobalje. Na Orjenu suvomeđe, u vidu terasastih njiva, ostaci nekadašnjih katuna, uz stare pješačke i kolske puteve, još uvijek predstavljaju glavnu karakteristiku antropogenog upliva u prirodni pejzaž. Izuzeci van ove grupe su rijetki, a jedan od njih je donekle enigmatična suvozidna struktura na samom vrhu Orjena, Velikom kablu (1894 mnv), izgleda poznatog sa arhivske fotografije iz I svjetskog rata. Izlazak na vrh, uz obilazak ovog objekta, koji je vjerovatno bio neka vrsta uređenog vidikovca, izveden je kao drugi dio programa manifestacije „Naš krš“.

Organizatori manifestacije bili su Planinarski klub „Subra“ i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena – upravljač istoimenog zaštićenog područja. „Naš krš“ su podržali Planinarski savez Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novog, kao i NVU „Ruke“, koje je obezbijedilo tradicionalne gastro-proizvode za nagradni fond.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *