Održana Generalna skupština Evropske unije planinarskih asocijacija – EUMA

U subotu 5.juna održana je Generalna skupština Evropske unije planinarskih asocijacija – EUMA,  kao videokonferencija. Prisutni su bili delegati 22 zemlje članice, dok je Slovački planinarski savez punomoćje za glasanje dao Češkoj planinarskoj federaciji  tako da su odluke donošene sa 23 glasa punopravnih članova. Na Skupštini  su bili prisutni i  delegati tri pridružene asocijacije (AVS, Italija, CNM i FCMP, Portugal), saradničke organizacije (BMU i CAA), kao i gosti Peter Muir i Lode Beckers (UIAA), Boris M. Mićić (partnerska  organizacija ERA), Marco Onida (EU Komisija), Steve Schiltz (Federacija Luxembourgeoise d’Escalade FLERA), Arunas Kamandulis (Lietuvos Alpinismo Asociacija, LAA) i Vladimir Trpovski (Penjački savez Sjeverne Makedonije). Pozdravne govore su imali Lode Beckers i  Peter Muir (UIAA), Boris M. Mićić (ERA) i Marco Onica (EU Komisija).

Predsjednik Roland Stierle predstavio je  godišnji izvještaj za 2020. dok  je zamjenik prdsjednika i blagajnik Jan Bloudek predstavio finansijski izvještaj. Revizorski izvještaj je predstavio  prof.dr Dragan Bulatović. Skupština je usvojila Godišnje izvještaje o radu.
Nakon usvajanja izvještaja za 2020. predsjednik Stierle je dao kratak pregled aktivnosti u 2021.godini.

U daljem toku sjednice Georgios Rousalis (EOAA) izražava zabrinutost grčke federacije o projektima vjetroparkova u Grčkoj i predlaže zajedničku izjavu. Slični probleme u vezi s mini elektranama i problemima turbina navode i delegati iz Norveške, Španije  i Sjeverne Makedonije. Marco Onida iz  EU Komisije prepoznaje važnost rješavanja ovih  problema  na nivou Evropskog parlamenta i Komisije, ali ukazuje i na važnost obraćanje vladama pojedinih država.

Na Skupštini je dalje razgovarano o predlozima za sjednicu koja će se održati „face to face“ u oktobru u Pragu. Kako je predsjedniku i članovima  EUMA prezidijuma istekao mandat, Skupština ih je razriješila i otvoren je postupak nominacije novih kandidata do 8. avgusta 2021. Svi članovi prezidijuma su izrazili interesovanje za novi mandat.

Imajući u vidu posledice Covid 19 pandemije odlučeno je da se članicama EUMA koje to žele i u 2022.godini umanji obaveza plaćanja  članarine u iznosu od 400 EUR-a.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *