Održana generalna sjednica Balkanske planinarske unije BMU 2021

Generalna sjednica Balkanske planinarske unije (BMU), održana je 8. oktobra 2021. godine u Pragu. Pored predstavnika planinarskih saveza iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Češke, Grčke, Turske i Crne Gore, sjednici su prisustvovali predsjednik, potpredsjednik i članovi predsjedništva Evropske unije planinarskih asocijacija (EUMA). Predstavnici Planinarskog saveza Srbije su na sjednici učestvovali elektronskim putem.

Na samom početku prisutnima su dobrodošlicu poželjeli Jan Bloudek – delegat planinarskog saveza Češke, Martin Šolar – predsjednik BMU, te Roland Stierle – predsjednik EUMA.

Nakon usvajanja dnevnog reda, uslijedio je kratak izvještaj o aktivnostima sprovedenim od 2019. godine, među kojima je Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji BMUMOC 2019, održano na Igmanu (BiH). Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ovo takmičenje se nije održalo 2020. godine. Planinarski savez Crne Gore bio je domaćin takmičenja u 2021. godini, te je predstavnica PSCG, Tatjana Ivanović, putem Power Point prezentacije predstavila izvještaj o Balkanskom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji – BMUMOC 2021, održanom na Vučju, na kojem je od 24. do 26. septembra, učestvovalo oko 130 takmičara iz država članica BMU. Donešena je odluka da se naredno prvenstvo u planinarskoj orijentaciji – BMUMOC 2022, održi u Sloveniji.

Uslijedio je apel Katice Garovske Acevske – glavne urednice stranice BMU magazin, kojim je pozvala sve  planinarske saveze, članove BMU, da šalju predloge i izvještaje iz matičnih asocijacija, kako bi stranica magazina bila sadržajno bogatija i ažurirana novim informacijama, te je u skladu sa tim izabrano novo redakcijsko članstvo u čijem je sastavu i predstavnica našeg saveza Tatjana Ivanović.

U dijelu Plana aktivnosti za 2022. godinu, donešena je odluka da se izbor za najbolju fotografiju internacionalnog konkursa „The soul of the Mountain“, izvrši 2022. godine, te je za glavnog člana žirija izabran dr Jovica Ugrinovski. Na skupštini je donešena odluka da se sastanak Omladinske komisije planinara BMU, održi u Srbiji na proljeće 2022. godine, te da Srbija bude organizator takmičenja u sportskom penjanju na prirodnoj stijeni. Prihvaćen je predlog Ersana Basara – predsjednika Turske planinarske federacije, za organizovanje ekspedicije Ararat u 2022. godini. Predstavnik Grčke planinarske asocijacije Tsavdaridis Theodoros, predložio je organizaciju maratona u sportskom penjanju prirodnih stijena na Meteorima u Grčkoj, dok je Jan Bloudek -predstavnik saveza Češke, pozvao sve zainteresovane na internacionalno takmičenje u sportskom penjanju prirodnih stijena, koje će se 2022. godine, organizovati u njihovoj državi.

 

 

Na Skupštini BMU, predstavljeni su i analizirani podaci o planinarskim domovima na području jugoistočne Evrope te su upoređeni sa podacima ostatka Evrope.

 

U nastavku sjednice se govorilo o zajedničkim stanovištima djelovanja BMU unutar EUMA (1/3 članica EUMA čine članice BMU, koje nisu u sastavu Evropske unije).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razmotren je zahtjev Planinarskog saveza Republike Srpske (PSRS) za članstvo, koji po statutu BMU ne može biti prihvaćen, jer država može imati samo jednog predstavnika, a kako je Republika Srpska sastavni dio BiH, PSRS je dobrodošao isključivo kao saradnik Planinarskog saveza BiH.

 

 

 

 

Na sastanku je donešena odluka da se naredna sjednica Balkanske planinarske unije – BMU, Evropske unije planinarskih asocijacija – EUMA i Svjetske unije planinarskih asocijacija – UIAA, održe od 29. aprila do 03. maja 2022. godine u Sjevernoj Makedoniji. Domaćin sastanka BMU u septembru 2023. godine, će biti Planinarski savez Grčke na lokaciji Meteori, dok su predstavnici Planinarskog saveza Hrvatske izrazili želju da budu domaćini generalnog sastanka BMU u 2024. godini, kada će njihov savez proslaviti jubilej od 150 godina postojanja.

Autor fotografija: Stanislav Vanek


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *