Održan Planinski festival Orjen 2020

U organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, a sa planinarskim klubom „Subra“ kao domaćinom, proteklog vikenda uspješno je održana manifestacija Planinski festival „Orjen 2020“, sa više od sto učesnika, najvećim dijelom članova planinarskih klubova iz Crne Gore. Od petka do nedjelje popodne, kod planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m) i okolinim terenima, odvijali su se brojni raznoliki programi, od prezentacija i promocija, pa sve do planinarskih uspona i sportskih takmičenja.

 

 

 

Ovo je prva organizacija planinskog festivala na Orjenu, a prethodnih godina su održani na Prokletijama, Bjelasici i Durmitoru. Njihov cilj je razvoj planinarstva i srodnih sportova, zabava i edukacija, kao i bolje upoznavanje lokalnih planina i njihovih potencijala sa planinarskog, ali i šireg-turističkog aspekta.

 

Na otvaranju manifestacije, prisutnima se obratio predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, Dragan Bulatović. Ispred domaćina, gostima je dobrodošlicu poželjela Iva Verigo, članica UO PK „Subra“, kao i direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović. Iste večeri je upriličena promocija desetog, jubilarnog izdanja „Planinarskih novina“, glasnika Planinarskog saveza Crne Gore, kao i književno veče sa citatima odlomaka pobjednika na konkursu za kratku priču na temu planine i planinarenja. Veče je zaključila prezentacija „Everest“, Dragutina Vujovića (SRD „Javorak“), posvećena uspomeni 10 godina od crnogorskog osvajanja „Krova svijeta“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glavni događaj IV Planinarskog festivala, bio je uspon na 1679 m visoku Subru, izveden u subotu, zahtjevnijom stazom preko Simove pećine i Subrine kapije, sa povratkom kroz uvijek atraktivne Subrine platoe i posjetu Vilinom guvnu. Zahvaljujući izboru dvije staze, učesnici su mogli u većoj mjeri da iskuse surovu ljepotu planine po kojoj je i sam klub-domaćin dobio ime davne 1934. godine. Planinarska tura je trajala oko 7 sati, nakon čega je slijedio zajednički ručak na otvorenom, kod planinarskog doma.

Tokom popodneva zainteresovani su imali priliku da osjete dozu adrenalina na obližnjem alpinističkom vježbalištu Radovića greda, penjući se pod stručnim nadzorom Danila Brajovića iz Alpinističko-speleološkog odsjeka Subre.

U bogatom večernjem programu održana je panel diskusija „Održivi razvoj planina“, u kojem su učestvovali Aleksandra Kapetanović, članica PK „Vjeverica“, ali i NVO „Ekspeditio“, arhitektica-konzervatorka, Dragan Bulatović, predsjednik PSCG, diplomirani ekonomista, doktor ekonomskih nauka i Vasilije Bušković, biolog, prirodnjak, preko 30 godina na poslovima vezanim za zastitu prirode. U diskusiji u kojoj je i publika aktivno učestvovala, a čiji je moderator bio Željko Starčević, (Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i PK “Subra”), zajednički zaključak bio je da je održivi razvoj planina jedini način valorizacije ovog prirodnog i kulturnog blaga, ali uz nadzor struke i šire javnosti, koja mora imati sve relevantne informacije.

Prezentacija „Život na Orjenu”, koju je priredila Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dočarala je tradicionalni način života u teškim uslovima bezvodnosti, ali i prikazala neka narodna vjerovanja ovog kraja u natprirodna bića.

Kroz prezentaciju „Via Dinarica“ (Ante Romac-Sinj, Hrvatska), prikazan je na slikovit i sugestivan način prelazak ove izuzetno dugačke međunarodne planinarske transverzale koja kroz Dinaride povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju.

Veče je na kraju „začinjeno“ višesatnom zabavom na otvorenom sa muzikom u živo, sa obaveznim druženjem uz logorsku vatru, čija toplota na planini prija čak i u ovim toplim ljetnim danima.

Treći dan festivala bio je posvećen sportskim događajima i u njegovom okviru je izvedeno takmičenje u planinskom trčanju „Orjensko srce“, na trasi dugačkoj 5,5 km, a zatim i takmičenje u planinarskoj orijentaciji. Prvo mjesto u apsolutnoj konkurenciji osvojio je Željko Dabović (AK „Niskogorci“), oborivši ujedno rekord staze (33:50.9). Kod žena, u apsolutnoj i konkurenciji mountain running lige PSCG, najbolja je bila Miluša Bošković (AK „Niskogorci“), takođe ostvarivši novi rekord staze (40:50.7).

Na takmičenju u planinarskoj orijentaciji u grupi seniora, prvo mjesto osvojila je ekipa „Momčine“ u sastavu: Nemanja Vukajlović, Mitar Andrijašević, Krsto Drobnjak, dok je u grupi juniora prvo mjesto osvojila ekipa „Poletarci“ u sastavu Vasilije Vujović, Boris Bukilić, Miloš Vujović.

Po završetku IV Planinskog festivala uručene se diplome i pehari najboljima, a svi učesnici trodnevnog druženja među vrhovima Orjena su dobili učesničke diplome za pređene trase.

Zahvaljujemo se na pomoći u organizaciji manifestacije Ministarstvu sporta i mladih, Opštini Herceg Novi, Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena, Turističkoj organizaciji Herceg Novi, JUK Herceg festu, Stanici granične policije Herceg Novi i fakultetu za menadžment-Herceg Novi.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *