Održan je 18. pohod Zijovom stazom na vrh Karaula 1915 mnv

PSK “Očnjak” Gusinje – 25.05.2024 godine
18. pohod Zijovom stazom na vrh Karaula 1915 mnv

U organizaciji PSK “Očnjak” iz Gusinja, održana je 18. put manifestacija “Zijova staza” pohodom na vrh Karaula 1915 mnv.

Učešće u manifestaciji uzelo je rekordnih 250 planinara i zaljubljenika prirode iz Crne Gore iz skoro svih republika bivše Jugoslavije, od kojih se 220 izašlo na vrh.

Na samom početku pohoda u dolini Grbaje, ispred planinarskog doma PD “Radnički” Beograd, prisutnima se obratio predsjednik PSK “Očnjak” Gusinje, Almas Čekić, pozdravnim riječima, navodeći detalje o manifestaciji, podsjećajući da se na ovogodišnji dan održavanja memorijala u nekadašnjij SFR Jugoslaviji slavio Dan mladosti 25. maj.

Nakon toga je zajedno sa predsjednikom vodičke službe Planinarskog saveza Federacije BiH g-dinom Huseinom Šabićem, uručio pripravničke vodičke legitimacije za članove, koji su uspješno završili obuku za planinarske vodiče “A” kategorije (lake ljetnje ture), po programu UIAA, u maju 2024. godine.

Ispred Opština Gusinje prisutnima se obratio predsjednik g-din Sanel Balić, koji je pozdravio učesnike, poželio srećan pohod i zajedno sa svima nama učestvovao u pohodu.

Vodič ovogodišnjeg pohoda je bio naš prijatelj i drug Rasim Muminović koji se takođe obratio učesnicima, i uz podršku sekretara PSD Zlatni Ljiljan iz Sarajeva, Zakir Šogolj, uspješno je izveo grupu do cilja.

Po dolasku, za sve učesnike organizator je obezbijedio ručak ispred planinarskog doma PK Radnički Beograd u Grbajama, gdje su učesnici nastavili druženje.

Memorijal Zijova staza, svake godine posjećuje sve više ljudi iz svih krajeva svijeta koji se, usponom na vrh Karaula na – vrh Prijateljstva, druže i upoznaju stvarajući tako nova prijateljstva i lijepa druženja, na šta smo posebno ponosni.

Članovima Kluba je bila čast što su na ovoj manifestaciji ponovo ugostili veliki broj planinarskih klubova iz Crne Gore i regiona i ovim putem im se srdačno zahvaljuju.

Ovogodišnji pohod ne bi bio moguć bez podrške Planinarskog saveza Crne Gore, Ministarstva sporta i mladih, Opštine Gusinje, Turističkae organizacije Gusinje, Nacionalnih parkova Crne Gore, Nacionalnog parka Prokletije , Poliklinike Stojanović Medical, Medijski sponzor – www.gusinje-plav.com, ( Rafet Hot ) i Studio Apus Plav.

Svima njima Klub duguje veliku zahvalnost iu nadi da će biti podrška i narednih godina.

Članovi PSK „Očnjak“ Gusinje su pripremili planinsku stazu za pogod, vodili računa o svim učesnicima i pomagali svima kojima je pomoć bila potrebna, da bi izašli na vrh i svi se bezbjedno spustili.

Naredni susret povodom memorijala je planiran za 31.05.2025. godine.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *