Održan 42. Memorijalni uspon na Bobotov kuk

GENERALU U ČAST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klub vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“ je i ove godine na Dan državnosti (12/13. jul)  bio organizator i domaćin 42. Memorijalnog uspona na Bobotov kuk, pod nazivom „General Danilo Jauković“. Ovo je ujedno bila i najznačajnija aktivnost na 3. Planinskom festivalu „Durmitor 2019“ čiji je organizator Planinarski savez Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODAVANJE POŠTE GENERALU JAUKOVIĆU

  1. jul – Kao i svih prethodnih godina, delegacija Kluba je zajedno sa okupljenim planinarima položila cvijeće i odala poštu Narodnom heroju, generalu i planinaru Danilu Jaukoviću na Gradskom groblju u Žabljaku.

Potom je planinarsko okupljanje počelo u Dobrom dolu, gdje su se planinari u „gradu pod šatorima“ na samo sebi svojstven način družili uz logorsku vatru. Za prijatan boravak gostiju pobrinuli su se članovi kluba u čemu su najveći doprinos dali naši drugari iz ogranka „Pljevlja“. Dio večeri je iskorišten za pripremu za uspon koji će uslijediti, kao i za svečani dio otvaranja Planinskog festivala „Durmitor 2019.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

USPON NA BOBOTOV KUK

  1. jula – na Dan državnosti, koji je ujedno i Dan kluba vojnih planinara „Kapetan“, nakon otvaranja memorijala i pozdravne riječi predsjednika kluba pukovnika Milutina Đurovića, 42. po redu memorijalni uspon u čast Danila Jaukovića je počeo. – U urednom poredku kako to i priliči vojnicima, iskusni planinski vodiči – članovi Kluba „Kapetan“ su organizovali kolonu predvodivši planinare iz gotovo svih krajeva Crne Gore i iz inostranstva (a bilo ih je iz: Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rusije, Bjelorusije, Njemačke, Francuske, Češke, Mađarske, Novog Zelanda, Indonezije…) čiji je cilj bio uspon na najviši vrh Durmitora – Bobotov kuk. Prema planu organizatora i želji planinara bile su ponuđene dvije mogućnosti izbora rute i to sa polaskom na uspon iz Dobrog dola ili sa Sedla.

…Orjentaciono, podjednak broj učesnika je bio sa obije početne pozicije.

Kako prethodnih godina, tako i ove jedan dio planinara se odlučio za obilazak Škrčkih jezera. Jutro je bilo vedro i lijepo i bili su ispunjeni svi uslovi za pravi užitak u planini. – A stara narodna izreka „čudne su ćudi planine“ i ovdje se potvrdila! U jednom momentu je došlo do pogoršanja vremenskih uslova kada je kiša pokvasila stijene i to je bio znak za oprez! Bilo je tu i pomalo sačekivanja grupa na završnom dijelu uspona (koji je obezbijeđen sajlama), ali je ipak sve proteklo u najboljem redu i bez bilo kakvog problema. Gotovo svi planinari su ostvarili svoj cilj domogavši se „Bobota“ – najviše tačke Durmitora sa 2523 mnv.

Po završenom usponu, u planinarskom kampu u Dobrom dolu, organizator  je za sve učesnike  pripremio zajednički ručak i osvježenje.

Tu su sumirani utisci, a planinari su međusobno dogovarali buduće zajedničke akcije. Ovo je bilo mjesto susreta starih planinarskih prijatelja i mjesto gdje su još jednom evocirane uspomene na poznatog i omiljenog generala – graditelja Danila Jaukovića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMPONZANTAN BROJ UČESNIKA

Prema opštim ocjenama ovogodišnji uspon na Bobotov kuk je bio dobro organizovan. Nije bilo povreda i ugrožavanja bilo čije bezbjednosti što je najvažnije. Na pohodu je bilo prisutno oko 400 učesnika i Klub je jako zadovoljni tako velikim brojem učesnika, pogotovo ako znamo da su se u isto vrijeme održavali i neki drugi planinarski događaji u zemlji.

KVP CG „Kapetan“ raduje činjenica da je na ovogodišnjem usponu učešće uzelo puno djece i mladih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVALA SVIMA KOJI SU UZ NAS I KOJI NAS PODRŽAVAJU

Ova aktivnost je podržana od strane Ministarstva odbrane Crne Gore, Vojske Crne Gore, SRD „Pivara Trebjesa“, Nacionalnih parkova Crne Gore i Planinarskog saveza Crne Gore.

  1. Memorijalni pogod „General Danilo Jauković“ je bio medijski pokriven od strane RTCG (Tijana Mišković).

 

Sekretar KVP „Kapetan“

Igor Ćirović

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *