Održan 20. Orjenski maraton

Proteklog vikenda realizovan je jubilarni 20. Orjenski maraton, manifestacija kojoj je glavni cilj predstavljanje Orjena i zdravih stilova života i aktivnosti u planini. Za to vrijeme kroz planinarski dom „Za Vratlom“ (1160 m), u jojem je bio organizovan smještaj i prehrana, prošlo je 80-ak ljudi, dok je u pojedinačnim događajima učestvovalo njih 70-ak, od Herceg Novog, Kotora i Žabljaka, preko Beograda i Dubrovnika, pa sve do Ljudi iz Rusije i Belgije.

 

 

U petak veče manifestacija je zvanično otvorena, a pristigli učesnici su se detaljnije upoznali sa predstojećim programom. Odmah zatim otvorena je i nesvakidašnja izložba fosila Orjena, koju je organizovala Agencija za razvoj i zaštitu Orjena povodom Evropskog dana parkova (24. maj). Postavka je bila otvorena za razgledanje tokom cijelog trajanja manifestacije „Orjenski maraton“.

Centralni dio manifestacije, planinarska tura na Subru (1679 m), opet se pokazala kao veoma atraktivna, uz obilazak utvrđenja „Grab“, savladavanje pećinskog prolaza, uspon do Subrinih vrata, obilazak geo-atrakcija koje su prethodno viđene na izložbi i neizbježno svraćanje na mitsko Vilino guvno. Turu je vodio iskusni Nikola Brajović, koji je ujedno i osmislio, odnosno trasirao njenu putanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mada baziran na planinarenju,  Orjenski maraton je više od toga, pa vrijedi istaći da je preko njega svojevremeno u Crnu Goru je uvedeno planinsko trčanje, aktivnost koju su kasnije preuzele brojne druge manifestacije. Njegovi pobornici ovom prilikom su se okušali na stazi „Orjensko srce“, dugačkoj 5,5 km. Najbolje vrijeme postigao je Željko Dabović  iz TK „Herceg Novi“ (0:35:50), drugi je bio Novljanin Perica Vučković, član AK „Sparta“ iz Nikšića, dok je treće mjesto zauzeo Goran Baltić, član Alpinističkog kluba „Niskogorci“ iz Herceg Novog. U ženskoj konkurenciji slavila je Marija Bošnjak, članica TK „Herceg Novi“ (0:52:08), drugo mjesto pripalo je Mariji Krivokapić iz Herceg Novog, a treće Tot Aleksandri iz TK „Kotor“.

 

Za najšire slojeve ljubitelja planine na istoj stazi (Orjensko srce) organizovana je i jedna opuštena hiking tura, sa upoznavanjem vegetacije Orjena, nekadašnjeg života u katunima i obilaskom obližnjih speleoloških objekata. Naime, staza „Orjensko srce“ je pažljivo trasirana da u uslovima ne baš gostoljubivog orjenskog krša ipak obezbijedi lak i bezbjedan prolazak i ljudima kojima planine nisu česte destinacije.

Zahvaljujemo se na podršci u realizaciji 20. Orjenskog maratona Ministarstvu sporta, Planinarskom savezu Crne Gore, Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena-DOO Herceg Novi, Turističkoj organizaciji Herceg Novi, Stanici granične policije Herceg Novi i Atletskom savezu Crne Gore.

 

Upravni odbor PK „Subra“

Herceg Novi, 27. 05. 2019.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *