Održan 19. Generalni sastanak BMU u Turskoj

bty

U Turskom gradu Bursa, od 11. do 13.maja 2018.godine, održan je 19. Generalni sastanak Balkanske planinarske unije. U ime domaćina Turske planinarske federacije, učesnike sastanka je pozdravio prof. dr Ersan Basar, a takođe su im se obratili zvaničnici opštine Bursa.

Na sastanku su usvojeni izvještaji o projektima realizovanim u 2017.godini. Izvještaje sa Balkanskog prvenstva u planinarskoj orjentaciji, koje je održano na Rajcu (SRB), i Open SLO-CRO-SRB Climbing cup, koji je održan u Domžalama (SI), podnio je Boris Mićić. Predsjednik PZS Slovenije Bojan Rotovnik izvijestio je o projektu Mountains hut.net.

U nastavku sastanka predstavnici Federacije planinarskih sportova Makedonije predstavili su projekat “Balkanske planine za mlade planinare” koji će biti realizovan od 26.juna do 1.jula 2018. u Makedoniji. Takođe, Makedonija će ove godine biti domaćin Balkanskog prvenstva u planinarskoj orijentaciji koje će se održati krajem septembra ili početkom oktobra mjeseca. BMU ekspedicija na Mon Blan ni ove godine neće biti organizovana, iz tehničkih razloga, jer je postalo praktično nemoguće rezervisati noćenje u planinarskom domu Refuge du Goûter za sve koji nemaju francusku vodičku licencu. Kao alternativu Vlada Matković  iz Planinarskog saveza Srbije ponudio je ekspediciju na Gran Paradiso i Dufour Spitze u masivu Monte Rosa. Prihvaćen je predlog  Živka Temelkovskog iz FPSM je da se 2019. godine organizuje BMU ekspedicija na Akonkagvu, a ukoliko ne bude dovoljno zainteresovanih Ersan Basar iz TDF će voditi ekspediciju na Kazbek. Ukoliko bude iskazano dovoljno interesovanje od zemalja članica BMU (što prošle godine nije bio slučaj), Hrvatski planinarski savez će ove godine organizovati instruktorski seminar u Paklenici. Predsjednik PZS prof.dr Joža Rovan je predstavio projekat Mountain Bike Route, Jan Bloudek  (CHS) Climbing for everybody, te  Zornitsa Ivanova Radonova  (BTS) Ten Balkan Peaks.

U završnoj sesiji sastanka je bilo riječi o  budućim strategijama BMU. O odnosima sa Evropskom planinarskom asocijacijom EUMA govorili su prof.dr Jovica Ugrinovski i Jan Bloudek, dok je o odnosima sa Evropskom pješačkom federacijom govorio Boris Mićić. Na kraju sastanka je bilo riječi o mogućnostima zajedničkog apliciranja za dodjelu  sredstva iz programa Norway Grants koji će uskoro biti raspisan.

Delegacija Planinarskog saveza Crne Gore imala je aktivno učešće na sastanku u Bursi, a  činili su je prof.dr Dragan Bulatović, predsjednik saveza, mr Vasilije Bušković, član Nadzornog odbora i Tatjana Ivanović, tehnički sekretar. Između ostalog, na marginama sastanka dogovorene su aktivnosti oko pripreme za izdavanje planinarskog vodiča Planine bivše Jugoslavije sa PZS i  oko postavljanja spomen ploča na Durmitoru Jovanu Lauševiću i Branislavu Ceroviću u saradnji sa PSS. Učešće crnogorske delegacije na 19. sastanku BMU finansijski je podržalo je Ministarsvo sporta.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *